kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Dombrád, Nyírvidéki Kisvasút

2012. május 14. - xbroad
Dombrád Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található város. A Tisza partján fekszik.

A Nyírvidéki Kisvasút emlékhelyét látogattam meg Dombrádon. Dombrád volt a kisvasút egyik végállomása. Mostanság a dombrádi állomáson kiállítás látható a kisvasút emlékeiből. Mozdonyok, különböző célra szolgáló vasúti kocsik kerültek kiállításra.

Sajnos, mint olyan sok más dolog ebben az országban, a Nyírvidéki Kisvasút is "visszafejlesztésre" és megszüntetésre került. A modernizáció betett neki. 2009-től részlegesen és ideiglenesen, majd 2010. januárjától a teljes vonalon, és nem ideiglenesen állt le a forgalom.

Kár érte. Nem is olyan régen komoly szerep hárult rá mind a személyszállításban, mind a teherszállításban. Talán érdemes lett volna valamilyen formában megtartani. Sok érték tűnik el. A Nyírvidéki Kisvasút az egyik. Remélem a kiállítás sokáig látogatható állapotban lesz.


Dombrádnál kedvelt tiszai strand is található. Még Nyíregyházáról is járnak a strandra a strandszezonban. Én jobban kedvelem a Vásárosnamény-Gergelyiugornyán, a Tisza és Szamos összefolyása alatt található homokpadot. Ott kezdődik a Felső-Tisza. Ott a víz még kristálytiszta. :-))


Nyílt pálya, még viszonylag jó állapotban.

Kis dízel mozdony. Ipari emlék Győrből.

Nyitott teherkocsi a székesfehérvári járműjavítóból.

A nyitott teherkocsi másik oldala.

Kadett teherkocsi. Zárt. Kicsit hámlik róla a festék.

Turista vagonok. Úgy hírlik, vannak akik úgy gondolják, hogy a kisvasút turisztikai célú felélesztése megvalósítható. Szurkolok nekik.

Ez egy komoly technika. Önürítős kőszállító kocsi. Csak bele kellett rakni.

Baross Gábor "vasminiszter" és Dr. Szabolcsy Antal vasúti és közlekedésgazdasági szakember (Dombrád szülötte) emlékoszlopa. Ők még hittek a vasútban.

A pályaudvar átnézeti képe. A személykocsikon csak 2 osztályú helyek voltak. Télen a fűtést széntüzelésű kályhákkal oldották meg. A reggeli és esti időszakban vöröslött a felfűtött kályhák teteje. Az volt csak a hangulat.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5714049412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása