kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Népsziget és a Palotai-sziget

2013. október 03. - xbroad
A Népsziget Budapest városrésze a IV. és a XIII. kerületben, nevezik még Újpesti-szigetnek vagy Szúnyog-szigetnek is. Mintegy 2 km hosszú, 50 ha felszínű sziget az Újpesti vasúti híd két oldalán. A Duna folyam egyik szigete volt, ma félsziget. Minden oldalról a Duna határolja, kivéve a Zsilip utcát. A Hajógyári-szigettől északkeletre helyezkedik el ... Forrás: Itt.

A Palotai-sziget helyi jelentőségű védett természeti terület Budapest IV. kerületében. A Duna árterületén fekszik, szintje közel van az átlagos vízálláshoz. Már a kisebb árvizek is elöntik, így Budapesten egyedülálló dzsungel-hangulatú vizes élőhely jött létre. A dunai árterekre jellemző sűrű fűz-nyár ligeterdővel fedett. Ennek érdekessége, hogy párás, forró nyári napokon is a fákról permetszerűen hull a nedvesség, érezhetően hűvösebb mikroklímát kialakítva. Télen jellemző a hajnali part menti köd. Ennek az alacsony vízálláskor is alapvetően nedves közegnek köszönhetően gyors a korhadás, változatos színei vannak a különböző fabontó gombáknak ... Forrás: Itt.


Az Újpesti vasúti híd. Van egy gyalogos és kerékpáros sávja az északi oldalon. A hídtól délre és északra helyezkedik el a Népsziget. Szemben a Római-part legeleje.

Ládakeresés közben csodálatos perspektívákat is talál a kereső. Pipacsok híddal.

A Duna. Körülbelül átlagos volt a vízállás.

Ebből az irányból még nem láttam a Róka-hegyet és a Kevélyeket. Kis időbe telt, míg jött a felismerés.

Csillaghegyről indulva végigjárható, ami itt látható. Jó kis túra!

Erről van szó.

A Népsziget kedvelt pihenőhely. Mozogni is lehet.

Sétára, kocogásra, biciklizésre kiváló. Élnek is a lehetőséggel a környéken lakók.

Van itt állatpark is ... elsősorban a legkisebbek nagy örömére ...

Ez a lény zavarba hozott. Ránézésre kecskének mondanám, de nem láttam még kecskén ekkora szarvat.

A palotai-szigeti esőerdő.

Bár átlagos volt a  Duna vízállása, se nem magas, se nem alacsony, a sziget alig 20-25 centivel emelkedett a víz fölé.

Ahogy sétáltam a parton, lábnyomaimban megjelent a víz. A fákról tényleg permetezett a finom, ködszerű nedvesség. Fantasztikus érzés volt!

Ismét a Duna.

Kicsit csatakos lettem, de a ládákat megtaláltam. Jó kirándulást!


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7914048816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7earthProtect 2018.05.20. 15:42:47

Köszi a beszámolót a Szúnyog szigetről! Bár már nem most íródott a cikk, de azért megkérdezném, hogy a szigeten vannak tűzrakóhelyek? Egy nagyobb társaság számára keresek egy olyan helyet, ahol lehetne bográcsozni, szalonnát sütni, játszani. Köszönöm előre is!

Széles Sándor 2018.05.20. 19:06:15

A szigeten nem láttam tűzrakóhelyet. Érdekes hely, de nem bográcsozásra vagy szalonnasütésre jó. Elhagyatott, gazdátlan volt akkoriban. Üdv.
süti beállítások módosítása