kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Bajót, az Öreg-kő napsütésben

2013. január 04. - xbroad
Az Öreg-kő egy 375 méter magas hegy a Gerecsében, Bajót községnél. A hegy természetvédelmi terület, dachsteini mészkőből áll. Jellemzője a dolomitos sziklagyep, egyedül itt fordul elő a fürtvirágzatú szirti ternye, és más ritka növények, például a rozsdabarna pikkelyharaszt, magyar gurgolya és a sziklai perje.

Itt fészkel a erdei fülesbagoly és a kerecsensólyom, barlangjai állandó és alkalmi telelő- és szálláshelyei a denevéreknek.

A fokozottan védett Jankovich-barlang a bajóti Öreg-kő meredek, sziklás oldalában, 346 méter tengerszint feletti magasságban nyílik, a Dunántúl egyik fontos ősrégészeti lelőhelye. Szabadon látogatható.

Az Öreg-kő hegy alatti földúton hamar eljutunk a szikla alatti pihenőhelyre. Innen vezet fel a kék barlang jel a Jankovich-barlanghoz és az Öreg-kő tetejére.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/


Mivel első látogatásunkkor köd volt (Bajót, az Öreg-kő ködben), egy héttel később újra meghódítottuk az Öreg-követ. Ismét "hátulról" kerültük meg a hegyet. Ezúttal szépen sütött a nap, és rengeteg mászó gyakorolta a technikát a sziklafalon. Klassz volt!


Bajót és temploma napsütésben.

Felhagyott kőbányákkal találkoztunk felfelé. 

A kőbányák fala meglehetősen veszélyes, bármikor megindulhat egy darab hegy. Ne menj túl közel!

Neked is az jut eszedbe erről a fáról, ami nekem? :)

Az Öreg-kő tetejére érve az első ami adja magát, az Esztergomi-medence.

Az Öreg-kő sziklavonulata. Délről észak felé.

A fák takarásában nyílik a Jankovich-barlang.

Sok sziklamászó.

Szerencsésen felértek. Ezt a sportot is fiatalon kell elkezdeni. Szerintem. 

Így néz ki a dolomitos sziklagyep.

Szépen sorban. Mogyorósi-kőszikla, Hegyes-kő, Nagy-Gete.

A szél lenyomja a dolomitos sziklagyepet.

Észak felé Nyergesújfalu látható.

Nem mindenki mászott. Volt aki üldögélve szemlélődött a friss levegőn.

Én már a látványtól is szédültem egy kicsit. Az is igaz, hogy ha kiállsz a perem közelébe, egy idő után szűnik a tériszony. Szokni kell.

Ezen a szakaszon például csak úgy le lehetett sétálni egy-két szintet.

Megpróbáltam Esztergomot közelebb hozni. Nem igazán sikerült. Ide légvonalban 16 km.

A Gerecsében még van mit felfedeznem. :)

Még egyszer sorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3214048958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2013.01.04. 09:46:10

Remélem, egyszer Bajnára is eljutsz! Nem fogod megbánni!!! A fotók nagyon szépek, illetve a helyek amikről készültek. A Bajót-i szikla tetejéről én is sokszor megcsodáltam a kilátást, persze nem szemből jutottam fel rá:)
Köszönet az élményért!
Indulj el egy úton...

Sándor Széles 2013.01.04. 13:17:36

Úton vagyunk ... :)

Marcsi 2018.05.01. 19:17:37

Mi ma voltunk ott másodjára. Először tavaly az Országos kéktúráról felmásztunk a barlangokhoz, és mivel nem volt sok időnk az Öreg-kő megcsodálására, így megbeszéltük a párommal, hogy ide még visszalátogatunk. Ma Bajótról gyalogoltunk fel az Öreg-kőre, és ismét csodás látványban volt részünk. Nem csodálkozom, hogy természetvédelmi terület, mert annyira gyönyörű. Ennyi bogarat, virágot, nagyon kellemes illatot ritkán látunk és érzünk! Köszönjük ezt a csodás élményt. Fényképeim a mai napról: https://photos.app.goo.gl/GCa4C4IipWBQA9063
süti beállítások módosítása