kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Túristvándi vízimalom

2014. május 19. - xbroad
Túristvándi egyik fő nevezetessége a ma már országszerte ismert, sok bel- és külföldi látogatót vonzó vízimalom. Arról a malomról, melyet a Váradi Regestrum említ az 1181-i hartárjárás alkalmából, nem állapítható meg, hogy vízimalom lett volna, csak a molnár nevét, Eleus /Illés/ tudjuk. Lehetett száraz, kerengő malom, de lehetett vízimalom is. Mindenesetre fontos szerepet tölthetett be, hogy a vagyontárgyak közé felvették. A Kende levéltári anyag 1315-ből már vízimalmot említ. Ha már említette, akkor az is való, hogy nem 1315-ben építették, hanem előbb, mert bár faanyag bőven volt a Túr mindkét partján elterülő hatalmas erdőségben, mégis egy vízimalmot egy év alatt felépíteni nem lehetett.

A helyét is csak következtetéssel lehet megállapítani, s ez alapon mondhatjuk, hogy ott lehetett, ahol a jelenlegi is van: a fülesdi, kömörői, túristvándi országút találkozási pontjában, 60 méterre az úttól. De erre utal az is, hogy közel volt hozzá az uradalom központja, 4-500 méterre.

... 1995 és 1998 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is. Az épületben a vízimalom történetét, működését elmesélő kiállítás is megtekinthető.


Jó kirándulást!

Közeledünk a malomhoz, járnak a kerekek.

A Túr vizét felduzzasztják, a duzzasztott víz hajtja alulról a kerekeket.

A duzzasztómű (zsilip) és a kerekek.

Három kerék, három őrlőmű.

A duzzasztott terület. Kicsit mocsaras, kiváló vizes élőhely.

Bekukkantottunk a malom belsejébe is, de csak úgy az ajtóból. A malom működőképes, augusztus 20-án szokott őrölni az új kenyér ünnepén.

A malom mellett a Túr ölelésében piknikezésre alkalmas tisztás található. A képen egy (búbos) kemence látható. 

Ha nem is a kemencében, most is folyt a sütés-főzés, szállt a füst.

A "mocsár".

Szerencsénkre találkoztunk egy hagyományőrző  fazekassal, aki még lábbal hajtja a korongot. Szilkéket (szilvalekvár tartására készített agyagedény), kaspókat, poharakat, stb. mutatott be az érdeklődőknek. Még zenélt is a szilkék, csuprok, kancsók kocogtatásával.

A túristvándi református templom karcsú tornya.

A malom mellett található egy nagy-nagy platánfa. Akkora, hogy rá sem fér egy képre.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3214048768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása