kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Márokpapin jártam

2014. május 10. - xbroad
Márokpapi a Beregi-síkságon, Nyíregyházától északkeletre, mintegy 70 km távolságra található település. A 41-es útról leágazó alsórendű úton közelíthető meg. Két falu (Márok és Papi) egyesüléseként jött létre 1941-ben.

A Kossuth utcán áll a műemlék református templom. A kora gótikus, egyhajós, torony nélküli kőépületet egyenes záródású, keresztboltozatos szentéllyel a 13. század második felében emelték. A hajó sarkait kétosztatú, rézsútos, széles pillérek támasztják meg. A templom 1332-35 között mint Szűz Mária tiszteletére emelt római katolikus templom szerepel a korabeli iratokban. 2003-ban a templom teljes rekonstrukción esett át, megszépülve, restaurált freskókkal várja a látogatókat a településen.

A templom előtt, a Kossuth tér 4. sz. alatt áll a 18. században emelt, műemlék jellegű fa harangtorony. 1869-ben kőtornyot akartak építeni a helyébe, de szerencsére nem volt elég pénz az elavult fatorony kicserélésére, azt 1874-ben javították. A harangja Tarpáról származik, alsó részén vésett cirill betűs felirattal.

Forrás: Wikipédia


A templom bejárata, előtte a fa harangláb/torony.

A templom oldalról. 

A templom az út túloldaláról. Közben eleredt az eső. 

A freskókat is helyreállították.

Ez a fajta templomdíszítés úgymond divatos volt a környéken.

Több templomot is szerettem volna meglátogatni aznap, de az idő egyre jobban nekikeseredett.

A harangtorony és mögötte a bejárat. Mostanában a legtöbb templom csak mise/istentisztelet idején található nyitva. Féltik az értékeket.  


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6114048774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása