kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A géberjéni Sulyom Tanösvény

2014. április 21. - xbroad
Géberjén a Szatmári síkon, a Holt-Szamos két partján fekszik. A Szamos nagy kanyarulatai mellé épített falu sokat szenvedett az árvizektől. Több pusztító árvíz is sújtotta a falut. A folyó legutóbb 1970. május 14-15-én árasztotta el Géberjént. Az 1970-es árvíz szörnyű nagy víz volt. Jött a víz minden irányból és nem csak a folyómederben. A térségben több gátszakadás is volt belföldön is, külföldön is. Még az iskolák is bezártak egy hónappal korábban.

A Sulyom Tanösvény a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2012 tavaszán valósult meg. A falutól délre a Holt-Szamos kanyarulatát járja végig. Géberjén központjából indul, és a Holt-Szamos hídjához tér vissza. Egy óra alatt végigjárható. Hossza nem egészen 2 kilométer. Eltévedni nem lehet, az útvonal végig jelzett, de adja is magát. Több pihenő került kialakításra asztalokkal és padokkal.

Jó kirándulást!


A táblákról sok mindent meg lehet tudni a környék élővilágáról. Szeretem olvasni a táblákat.

Be lehet sétálni a víz főlé és kémlelni a víz élővilágát. Nyáron biztosan nagyobb a halak nyüzsgése mint télen.

Mi is besétáltunk és nézelődtünk ...

Ezek úszó szigetek. Lápszigetek. Van ilyen az ország több pontján.

Az egyik kellemes pihenő.

Egy másik pihenő az ösvény mellett. Egy megdőlt, de még élő fát "Y" ágassal emeltek meg, hogy kényelmesen elférjünk alatta. 

Itt elképzeltem egy adag "szamosi" halászlevet és néhány, paprikás lisztben ropogósra sült, dévérkeszeg-filét.

Egy igazi pecást a zord idő sem tart vissza. 

A Holt-Szamos. 

A református templom 1883-ban épült.

A Jékey-kúria.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6514048778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása