kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Pilismarót, ezüstparti képek, télen

2012. december 18. - xbroad
Pilismarót két nagy történelmi múltú település Esztergom és Visegrád között a Pilisi hegyek lábánál a Dunától 2,5 km-re helyezkedik el.

A Zebegénnyel szemben húzódó kies Duna-part a 19. század végén, már Dömöshöz hasonlóan, felkapott kirándulóhelye volt a fővárosi turistaegyesületnek.

A Duna közelsége kedvez az idegenforgalomnak. A település szabad strandja régóta egyike a legjobbaknak a Duna magyarországi szakaszán. Már a múlt század harmincas éveiben a Duna ezüstpartjának vagy „lídójának” nevezték és üdülőterületet építettek ide.

A horgászat megszállottjai a nagymarosi vízlépcső építése során kialakított több mint 100 hektár vízfelületű, a Dunához kapcsolódó, halban gazdag öbölben hódolhatnak szenvedélyüknek.


Hogy én mit kerestem arra télnek évadján? Kincset. Valaki ott rejtette el a Duna árterében.


Kezdetben derült jellege volt az időnek, bizakodtam, hogy kisüt a nap. Inkább beborult. Itt egy rövid szakaszon észak-déli irányban folyik a Duna. Szemben a Börzsöny csúcsai láthatók.

A másik irányban a Dömösi-szoros található.

A Duna túlsó partján Zebegény. Az épületből egészen a víz szintjéig vezet a lépcsősor. Klassz!

A zebegényi kálvária-domb. A domb bal oldalán más emlékművek is helyet kaptak. Többet is megtudhatsz erről a blogban. Írd be a blog keresőjébe, hogy "Zebegény".

Pilismarót látképe a Duna partjáról. A község nem közvetlenül a Duna partján fekszik.

Visszavettem a nagyításból, hogy érzékeltessem a távolságot a Duna és Pilismarót között.


Pilismarót ezüstpartja, a  lídó.

Olyan természetes ...

Zebegény méltán híres, különleges templomának tornya. 


Azért becsempészek néhány nyári képet ... Ok?


Egy homokzátony és a lídó. A vízpart nyáron az igazi.

Hosszan elnyúlik a part.

A kép közepe táján látható annak az öbölnek a bejárata, amely a nagymarosi vízlépcső építése során került kialakításra, több mint 100 hektár vízfelületű, és halban gazdag a horgászok nagy örömére. A kép a szobi magas-partról készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr4014048974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása