kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A kisföldalatti

2012. december 23. - xbroad
A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a kontinens első földalatti vasútjaként 1896. május 2-án került a nagyközönség használatába, és nagyobb fennakadások nélkül szolgál ma is. 1973-ig a vonal hossza 3700 méter volt, 9 földalatti és 2 felszíni megállóval. A szerelvények 2 perces időközzel közlekedtek, a legnagyobb mért napi utasszám 34 526 fő volt. A II. világháború végéig a további fejlődés nem folytatódott. Az akkori szokások szerint a földalatti vasút bal oldali közlekedésű volt. Az áttérés a forgalomirányító és biztonsági rendszerek átépítése nélkül lehetetlen volt. Erre a millenniumi földalatti korszerűsítésekor került sor.

A millenniumi földalatti az Andrássy úttal együtt 2002-ben a világörökség része lett.



A megállókat a felújított, korabeli lejárókon keresztül lehet elérni. Ez itt a Bajza utca.

A Kodály körönd nyári nyüzsgés idején. A turisták szívesen veszik igénybe a Budapest sok nevezetességét érintő, illetve megközelítő utazási lehetőséget.

Az Opera megálló. A kisföldalatti megállói sem egyformák. Tudtad?

Az Opera a föld alatt. Nagyon tetszenek a csíkos, korhű fapadok. Régen ilyen lécekből készült a villamosok ülőhelye is.

A megállók a maguk egyszerűségében szépek. Maga a szerkezet díszíti az építményt.

Nézelődésem felkeltette a biztonsági őr figyelmét. Az is lehet, hogy nem is biztonsági őr az úr, hanem BKV ellenőr. Lehet, hogy jegyet kellett volna lyukasztanom?

Míg nézelődtem a szerelvények jöttek, mentek.

Bár a "gördülő állomány" nem korabeli, az új kocsik jellegükben hasonlítanak az eredeti kocsikhoz. A felújítás óta is eltelt közel negyven év...

Felhívhatom a figyelmedet a részletekre? A fülke könyöklőjét szép ívű kovácsoltvas támaszték tartja. Valószínű, hogy eredeti darab.

Csodáld meg a vasoszlopok oszlopfőjét és szegecselését.

Figyelj fel a falak faborításaira. Szép ugye? Enyhíti a vas és a csempeborítás "ridegségét".

A mai kor hatása. Elektronikus utastájékoztatás. Vagy három perce ment el, vagy három perc múlva fog érkezni a következő szerelvény. 

Meg is érkezett a szerelvény. Az ajtók kinyíltak, beszállhatsz. 

A szerelvény elment. Jó utat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr9414048968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása