kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Pilis tetején (felfelé)

2013. július 12. - xbroad
Pilisszentkereszten a temető mögött van egy kényelmes parkoló, ott álltam le (N47 41.334 E18 53.721). A parkolóból délnyugat felé indultam a P jelzésen. A N47 41.064 E18 53.251 pontnál a Z jelzést választottam. A Z felmegy a Pilis tetejére, elvezet egészen akár Esztergomig. Tehát semmi dolgunk, mint követni a Z jelzést. Minimális kitérővel elérhető a Trézsi-kút (N47 41.068 E18 52.938). Csak követni kell a jelzett irányt, aztán az ösvény visszavisz a Z jelzésre.

Ha felkapaszkodtál a Pilis tetejére, a N47 41.158 E18 52.230 pontnál térj jobbra, a siklóernyős starthelyre jelöletlen ösvényen jutsz el, de nem fogod elvéteni.

Az út hossza a N47 41.211 E18 52.448 ponton lévő siklóernyős starthelyig kb. 5 kilométer. Esetenként rövidíthető az ösvény, de nem érdemes, mert ára van. Sokkal meredekebb. A Z jelzésen a meredek szakaszokon szerpentin segíti a kapaszkodást. A szintkülönbség mintegy 400 méter.

Jó kirándulást!

Pilisszentkereszt barokk stílusú temploma a javasolt parkoló közeléből. Ha megkerültük a hegyet, visszafelé eljövünk mellette.

A Z jelzés többnyire árnyat adó út, kánikulában sem forró. A Pilis-tetőn 6-10 fokkal általában hűvösebb van. Pilismeteor állomás.

Egyre feljebb, egyre szebb a világ.

Ahogy kanyarog az ösvény, mint a kígyó farka, minden irányból csodálatos panoráma nyílik.

Az út melletti sziklák alkalmat adnak egy kis mászásra, esetleg ücsörgésre. Mikor idáig érsz, már együtt élsz a heggyel.

Az előbbi szikláról készült ez a kép is.

Minden forduló kínál valami meglepetést. Mármint tájképileg.

Haladunk, egyre feljebb jutunk.

Ez egy nagyon klassz kilátóhely. Majdnem körpanorámás. Az ilyen helyeken a hegy irányába húzódok, míg megszokom a mélységet. Persze van, aki biciklizik itt.

Kedves Olvasó! Érzed a mélységet? Nem egészen 300 méterrel alattunk található a Kapu, a Kereszt, a Kápolna és a Sziklaszínház is.

Piliscsév.

Ellátni egészen Dorogig.

Siklóernyős starthely a Pilis-tető közelében.

Pilisszentkereszt a starthelyről.

Pilisszántó a Z jelzésről, valahol a szerpentinen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8414048846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása