kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Budapest, világörökség I.

2012. május 28. - xbroad
Budapest földrajzi fekvése, és elődeink átgondolt városfejlesztése eredményeképpen fővárosunk Duna-parti része felkerült a Világörökségi Listára. A világörökségi programot az UNESCO indította 1972-ben. A program célja a kulturális és természeti értékek nyilvántartásba vétele. A programban részt vevő államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a világörökségi helyszíneket megóvják és megőrzik a következő generációk számára.

Budapest világörökségi helyszínei:

A budai oldalon a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, a Műszaki Egyetem és a Széchenyi Lánchíd által határolt terület, a Gellért fürdő, a gellért-hegyi Szabadság-szobor, a Citadella és a Duna-part a Margit hídig.

A pesti oldalon a Parlament, a Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota épületével és a Duna-part a Petőfi hídig.

A Duna-parttól távolabb eső helyszínek: az Andrássy út, a millenniumi földalatti és a Hősök tere egy másik posztban kerülnek bemutatásra, remélhetőleg nem túl sokára.

Ha szeretnéd "élőben" is végigsétálni a Duna-part mindkét oldalát, szembesülni fogsz nem túl kellemes körülményekkel is. Ne feledd mind a budai, mind a pesti alsó rakpart nagy forgalmú közlekedési útvonal, annak minden hátrányával.

A Műegyetem, a Gellért szálloda és a Gellért-hegy a Szabadság-szoborral. Előtérben a Duna.
A Gellért szálloda, (fürdő), és a Szabadság-szobor.
A Gellért szálloda és a Szabadság híd. Szerintem Budapest legszebb hídja. :)
A Szabadság-szobor. Az alak pálmafaágat tart a kezében. Eredetileg felszabadulási emlékmű volt és a német megszállókat Budapestről kiűző szovjet hadsereg emlékére állították.
Ennyi látnivaló egy képen!
Itt egy kis Citadella is látszik.
Szépségek.

A Budavári Palota és a Budai vár. És a Blue River Pub. A Budavári Palota ad otthont a Magyar Nemzeti Galériának.
Ez a látkép a világörökség része.
A Pesti Vigadó.

A vár, a Lánchíd, a Mátyás-templom, a Halászbástya.
Kicsit megzoomolva felismerhető a Hilton szálloda is.
A Széchenyi Lánchíd.

Így mind  a két oroszlán látszik. A Lánchíd a legrégibb hidunk. A félreértések elkerülése végett az oroszlánoknak van nyelvük, csak be kell nézni a szájukba. Ott van benne.

Szilárd pillér. Még azt is kibírta, amikor Rutger Hauer vadászgéppel nekiütközött. :) Ha jól emlékszem ...

A Magyar Tudományos Akadémia épülete. Felújítás alatt.

A Gresham-palota

Szép. Ilyen háttérrel csak jó képet lehet készíteni.

Mikor épült, sokat vitatkoztak azon, hogy a Hilton beleillik-e a történelmi környezetbe. Döntsd el te!

A Parlament déli oldala. Mikor annak volt ideje, az Országgyűlési Könyvtárba jártam tanulni.

József Attila a Dunánál. "A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés, s rendezni végre  közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés." Ma is aktuális.

Legújabb büszkeségünk. A közelmúltban egyszer átépítették a Combínók miatt, aztán nagy nehezen felújították.De elkészült.



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5514049384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása