kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A túristvándi vízimalom

2012. július 19. - xbroad
Túristvándi egy kedves település a Szatmári Tiszaháton, leginkább a vízimalomról híres. Ha ezen a vidéken jártál iskolába, fogadok, hogy osztálykirándulás keretében jártál már Túristvándiban. :-) Felnőtt fejjel is érdemes tenni egy túrát a környéken, sok a látnivaló, és csodaszép, egyedi a természeti környezet!

A túristvándi vízimalomról rengeteg képet, video-t és információt lehet találni a neten. Mi 2008 nyarán jártunk arra, egy hétvégi napon. Rajtunk kívül nem volt más látogató. Szóba elegyedtünk a vízimalom gondnokával, a molnárral. Elmesélte, hogy nem túl rózsás a helyzet, a fiatalok lehetőségek híján elhagyják a falut, ás gyakorlatilag lassan nem marad érdeklődő helyi ember, akinek át lehetne adni a molnár mesterséget. Nem lesz, aki működtesse a malmot, nem lesz, aki elmagyarázza, bemutassa a dolgokat... Kár lenne, ha így történne!

Minket teljesen magával ragadott ez a hely, emlékszem, ott és akkor azt éreztem, hogy legszívesebben néprajzkutató lennék, és feljegyzéseket készítenék a régi szokásokról, mesterségekről, hagyományokról... Fokozta a hatást, hogy a molnár csak a mi kedvünkért be is indította a malmot, és őröltünk (azt hiszem) búzát, és "készült" teljes kiőrlésű és fehér liszt is!

Egy-két kép, ahogy mi láttuk (ahogy Gábor látta B-), sajnos nem sütött a nap.


Érdemes minden állomását végigjárni! (...és végigkóstolni...)
A túristvándi vízimalom
A malomkerék, amit megforgat a víz
Kicsit azért már nyikorog :)
A malom belülről
Az emeleten
A Túr és a tavirózsák (némi ellentmondás :)
Kicsit közelebbről...
Még közelebbről...
És egészen közelről! Szépséges!

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr314049266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása