kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Hosszú-hegytől Gardellaca római településig

2012. október 11. - xbroad
Egy verőfényes nyári hétvégén úgy adódott, hogy jártam a Hosszú-hegyen is és Gardellaca római településen is, illetve a romjai között. Geoládákat kerestem. A Pilisben régi adósságom volt a Hosszú-hegy. Nem halaszthattam tovább, le kellett vadásznom a Hosszú-hegyen eldugott dobozt. 

Miután megtaláltam, és mivel a Pilisben már alig volt keresnivalóm, gondoltam egy merészet: megkeresem első gerecsei ládámat Tokod mellett. Így is történt. Szép nap volt.

A Hosszú-hegy a Pilis-tető és a Kis-Kevély között nyúlik el. (Hosszan.) Nem látványos hegy. Könnyen sétálható. Elmélyülésre, beszélgetésre alkalmas környezetet kínál. Az egyik végén Pilisszántó szolgál látnivalókkal, a másik végén Csobánka, többek között a Szentkúttal.

A Tokod melletti Gardellaca a maga korában katonai és ipari központ volt a limes mellett. (i.sz. I.-IV. század) Volt itt üveggyártás, vasfeldolgozás, kézművesség. Virágzó város volt. Az erőd falmaradványai ma is láthatók, konzerválásra kerültek. Mérete hatalmas volt: 130x90 méter. 

A Hosszú-hegyet észak-nyugat felől a Pilis-tető zárja. Szemben a szikláknál van a siklóernyősök starthelye.

Észak felé a völgyben Pilisszentkereszt kíséri az utat egy szakaszon.

Látni az egész dobogókői gerincet. A zöld sáv jelzés vezet bennünket végig a hegyen. Beérve a fák közé, jöhet az elmélyülés, a meghitt beszélgetés.

A Cserepes-völgy a Pilis esztergomi oldalánál. Itt ejtőztünk egyet az árnyékban.

Gardellaca falai. A falat bástyák erősítették.

Falmaradványok körben, minden irányban. És egy szénabála. Kerek. Valószínűleg gazdálkodnak a területen.

Nem fogod elhinni. Az ott az esztergomi bazilika kupolája!

A napraforgó virágzása teljében van. Július közepén járunk. Tűz a nap kegyetlenül.

Több guriga is volt a falakon belül. 

Erős, vastag falak. A rómaiak meg tudták védeni magukat.

Gondolnád, hogy az a kupola úgy 10 kilométernyire van? Lehet, hogy délibáb? Szinte izzott a levegő, mint Arany János költeményében. Izzott a napmelegtől a kopár szik sarja ... 

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8414049090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása