kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Abaúj

2012. november 19. - xbroad
Abaújalpár

Abaújalpár egy kis zsákfalu a Zemplénben. Encs és Tolcsva között fekszik, közel Boldogkőváraljához. Abaújalpár a legrégibb magyarországi települések egyike. A község az Aba nemzetségé, majd az Alpáryaké volt. Innen ered a neve. Közeli természeti nevezetességek a Sátor-hegy és a boldogkőújfalui kőtenger. És a gyönyörű zempléni táj.

Kilátás Boldogkőújfalura és Boldogkőváraljára. A kép bal felső részében  Boldogkővár is sejthető.

Így jobban látható Boldogkővár.

Szép.


Abaújszántó

Abaújszántó a Tokaj-hegyaljai borvidék része. Ez a község is ősi: területe már az őskorban is lakott hely volt. A terület I. István idején az Aba nemzetség birtoka lett. Végül is Abaújban vagyunk. 450 pincét tartanak nyilván a településen, melyeket összefüggő rendszerré építettek ki. A nagyközséget és a környező szőlőterületeket az UNESCO, a Tokaj-hegyaljai borvidék tagjaként 2002-ben a világörökség részévé nyilvánította.

Ez az úgynevezett Ulánus ház. A kapu fölötti rácsozatot szőlőfürtök díszítik. Ez itt Tokaj-hegyalja.

A római katolikus templom. Műemlék.

Abaújszántó fölött. Lenn rendezett szőlőtáblák.

A Sátor-hegy.

A kálvária. Nem figyeltem és megbotlottam a nem frissen kaszált lépcsősoron. Néhány fokot zökkentem, szerencsére nem sérültem. :)

Szobor a kálvárián.

Abaújszántói hárslevelű.

Abaújszántói királyábrázolás.


A Patay-kastély

Abaújszántó-Cekeházán található a Patay-kastély és kertje. A kastély neoklasszicista stílusban épült az 1820-as években. A kastély körül több hektáron kivételesen szép park található, mely több növényritkasággal büszkélkedhet. Az épület állapota tragikusan leromlott. Jelenleg kihasználatlanul áll, állapota miatt nem látogatható. Sajnos.

Rossz érzésem volt, ahogy elhaladtam az épület előtt. Talán féltem is.

A kastély kertje. A kripta. Itt is féltem.

Pedig szép lenne nagyon.


Egyéb helyek

A gibárti vízi erőmű.

Abaúj táj. Olyan zemplénes ... Szép.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8714049014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása