kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Augusztusi barangolás Esztergom környékén

2012. november 26. - xbroad
Egy augusztusi hétvégén Esztergom környékét jártuk be. Új utak után néztünk ... Meglátogattuk a Kis-Strázsa-hegyet, megpróbáltuk bejárni a Strázsa-hegyi Tanösvényt. Sajnos ez csak részleteiben sikerült, a tanösvényre feltétlenül ráférne egy felújítás. Megérné. Kiindulási helynek az N47 44.885 E18 44.259 koordinátákon található bemutatóközpont parkolóját ajánljuk. Parkolóhely bőven akad és ingyenes.

A hegy bejárása után a Z_ jelzést követve kelet felé megnéztünk egy hadifogoly temetőt, majd elsétáltunk az N47 43.974 E18 47.206 ponton lévő tank-beállóig, ahonnan visszafordultunk. Az út elvezet a Nagy-Strázsa-hegy mellett. A vállalkozóbb kedvűek a Nagy-Strázsa-hegyen megkereshetik a Sátorkőpusztai-barlang alsó és felső bejáratait. Ez oda-vissza egy 15 kilométeres kirándulás volt. Vannak meredekebb szakaszok, de összességében inkább kényelmes sétáról van szó.

Ezek után levezetésként átkocsiztunk az Esztergom-Kertvárosban található Palatinus-tóhoz (N47 43.873 E18 44.111), ahol ittunk egy nem túl rossz kávét. A büfés hölgy a szívét-lelkét belefőzte, ezért nem reklamáltunk ...


A Kis-Strázsa-hegy a parkolóból. Tetején kilátó és GSM torony. Oldalán tanösvény és kilátások.

A látogatóközpont tantáblája.

A hegyoldal. Ez egy kopár hegy. A kirándulás útvonalán kevés árnyékot adó fa nő, ezért nyári tűző napsütésben fejvédő viselése mindenképpen ajánlatos. Bírni fogod.

Pilisi kilátás a hegyoldalból.

A tanösvény. Ez a fa egy molyhos tölgy.

Tanlépcső. Több tantábla is hiányzik, csak a GPS jelezte, hogy itt minek kellene lennie.

A csúcson (tetőn). A torony le van zárva nagy lakattal. Nem tudtunk feljebb menni. A kilátás innen is pazar.

Esztergom jelképei: a Bazilika és a Mária Valéria-híd. 

A kirándulás útvonala egy "fokozottan védett természeti területen" vezet, a kijelölt útvonalról (Z_) letérni tilos. A tiltást komolyan kell venni, a tévelygést súlyosan büntetik.

A 7. számú hadifogoly temető. Feltárása, kialakítása most van folyamatban. Bízom benne, hogy egyszer a tisztes kegyelet mindenkit meg fog illetni.

A temető bejárata.

Az út a Pilisbe vezet.

Itt jobbra térj, ha a tank-beállót keresed ... Ha csak úgy sétálgatsz, balra is térhetsz.

Előttünk a Kétágú-hegy. 

Innen még 200 méter a tank-beálló. A fák között nem láttam semmi képezésre érdemest. Sűrű erdőben vezet az út. Itt szemben az a hegy, a Vaskapu-hegy Esztergom fölött.

A visszafelé úton a Vaskapu-hegy végig képben lesz a jobb oldalon. Látványa állandóan változik a felhők takarásának megfelelően.

A Bazilika.

A Bazilika is végig látható a visszaúton. Szeretek gyönyörködni benne. Izgalmas, szép épület.

Izgalmas, szép táj.

A Palatinus-tó Esztergom kertvárosban, rálátással a Kétágú-hegyre.  Tegnap hűvös esős idő volt, csak néhányan merészkedtek ki a strandra.

Bólyán belül úszni TILOS. Úgy látom, ma mindenki komolyan veszi a figyelmeztetést.

Jó nagy plázs is tartozik a strandhoz. Lehet napozni, el lehet húzódni árnyékba. Tiszta, rendezett.



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5514049002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása