kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Normafa környékén

2012. december 05. - xbroad
A Normafa Buda kedvelt kiránduló- és síelőhelye a Budai-hegység keleti peremén. A Sváb-hegy–János-hegy vonulatában található. A Sváb-hegy legmagasabb pontja, tengerszint feletti magassága 477 méter. Az itt elterülő tisztás szabad kilátást biztosít a főváros felé és a belső budai hegyvidékre.

A Normafa eredetileg egy, a Budai-hegység keleti peremének tisztásán álló terebélyes öreg bükk volt, mely alatt a mondák szerint még Mátyás király is megpihent. A fát többször is villámcsapás érte, és 1927. június 19-én egy villám végleg elpusztította.

A Budapesti Művész és Opera Sportkör 1962-ben tölgyfákat ültettetett, és 1967-ben emléktáblát is emelt. Az emléktáblán a Normafa története és Devecseri Gábor pár soros verse olvasható.

„Normafa,
Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben, 
Ünnepi hegymászók víg dala szállt körüled, 
Normafa, 
Majdanidőn lombod közt éled az ének, 
Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon.”

A Normafa könnyen megközelíthető a BKV járműveivel, a 21-es és a 21A buszjárattal és a Gyermekvasúttal (Normafa megállóhely) is. 

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Az új Normafa és alatta az emléktábla.

Az emléktábla.

A normafai tisztás. Igen kedvelt pihenőhelyről van szó! A Normafa melletti tisztáson mindig tömegek pihennek.

Pihenés közben lehet gyönyörködni a Budai-hegység más részeiben. Itt két fa között éppen a Hármashatár-hegyet lehet látni.

Itt pedig a János-hegyet lehet látni. Szeptember vége volt. Nem volt se hideg, se meleg. Nagyon kellemes kiránduló idő volt.

Voltak akik megrakodva érkeztek és főztek valami jóízűt, így gyűjtve erőt a visszaútra. Meg is kívántam. Ha Dobogókőn lettem volna, meg is kóstoltam volna. Ott több helyen is nyílt tűzön, bográcsban fő az étel! Azt nem lehet nem megkívánni. Ugye?

A középkorúak csendesen sétálgattak, beszélgettek. Gyönyörködtek a környezetben. Van miben.

A Sváb-hegy és a János-hegy gerince a Normafától az Erzsébet-kilátóig egy nagy sétaút. 

Nem voltak kevesebben az Anna-réten sem. Sokan jöttek gyerekkel, van játszótér is a réten.

Az istenhegyi Szent László plébánia is kitelepült. 

Az Anna-réten van egy kis kápolna. A kápolna előtt (mögött) kegytárgyakat lehetett vásárolni. Többen éltek a lehetőséggel. 

Osztálytalálkozó a természetben. 

Egyik kedvenc képem. Az lenne a címe, hogy "csemeték".  A természet szeretetére való nevelést időben el kell kezdeni ...

Az Anna-rét széle. Én még megyek tovább. Van itt a közelben egy kis tisztás, állítólag szép kilátással. Megkeresem.

Az istenhegyi víztorony.

A Gyermekvasút "Virágvölgy" nevű állomása. Ez nem megállóhely, ez állomás. Itt van kitérő vágány is. Itt várják be egymást a szemből érkező szerelvények. A Virágvölgy az Anna-rét állomása.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7314048990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása