kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Népliget II.

2013. március 24. - xbroad
A Népliget Budapest legnagyobb közparkja, a X. kerületben, a VIII. és a IX. kerület határán. A parkot az 1860-as években alakították ki Ilenczfalvi Sárkány József városi tanácsos indítványára, végleges méretét 1942-ben érte el. Fás, virágos, pázsitos pihenőhely belső sétányokkal, szobrokkal, emlékművekkel 129 hektáron.

A kőbányai futóhomok megkötésére 1855-ben akácfákkal kezdték beültetni a poros területet. 1868-ban született meg a terv egy park létrehozására az Üllői út mellett. Utat építettek, fákat ültettek, kijelölték a nép szórakoztatására szolgáló területeket. Itt azelőtt homokbánya, majd szeméttelep volt. 1870-ben platánfákat, hársakat, amerikai kőriseket, juharfákat ültettek, s ezzel létrejött a park ma is látható, sajátos hangulata.

A Népligetben található az 1977-ben megnyitott Planetárium, amelynek 23 m átmérőjű kupolájában csillagászati előadásokat és pop- illetve klasszikus zenével kísért lézerbemutatókat tartanak.

A Népligetet járva még sok érdekességet vesz észre a figyelmes szemlélő ...

Forrás: itt

Egy szomorúfűz ... már zöldül.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye ajándéka a fővárosnak a centenáriumra.

Golyók, oszlopok ...

Golyók közelről. A Hármas-körös ...?

Szinte érintetlen természet. Sajátos, színvonalas növénytársítás.
Sétáló Naprendszer. Egy szép nyári napon megkeresem a többi a bolygót is ...

Még egy utcanévkő. Liptószentandrási báró Andreánszky Gábor  botanikus volt. A 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb botanikusa, jelentős növényföldrajzi és vegetációtörténeti kutatások fűződnek a nevéhez, ősnövénytani vizsgálataival pedig iskolát teremtett. A Magyar Tudományos Akadémia tagja volt.

Ha leülni és szemlélődni kívánnál, pad bőven áll rendelkezésedre.

Olyan, mint a beregi ligeterdők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 

Az első május 1 centenáriumi emléktáblája.

Az 1930-as évektől egészen a 1980-as évekig rendeztek a Népligetben autó- és motorversenyeket. Azokon a szép széles utakon, amelyek mára már felújításra szorulnának.

Vannak romok is. Ide azért nem mentem be körülnézni. Biztos, ami biztos, bár a Népliget sokkal barátságosabb hely, mint ahogy a köztudatban él.

Göcsörtös fák. Mindenesetre érdekesek.

A Pannónia P-20/21 még száguldott itt.

Sok, a parkkal egyidős fát találhatunk. Nagyon még keresni sem kell.

Gyere ki a ligetbe! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5814048904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása