kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A töki templomrom

2013. május 01. - xbroad
A XII. századi román stílusú templomrom, Tök településtől K-re található. 5-6 méter magas romos falai állnak csak, valószínűleg a hajdani domonkos templom maradványai.

Tök és környéke az itt talált leletek szerint már a római korban is lakott hely volt. A Tök melletti Rossz tónál még ma is látható rómaiak által épített kétlyukú híd, és az általuk duzzasztott tó gátmaradványai. Ezen a hídon haladt át a "Nagy út"-nak nevezett római út, melynek egyes szakaszain a kőburkolat még ma is látható.

Oklevélben először 1467-ben említették, majd a török kori adójegyzékekben is szerepelt. A török megszállást sikerült átvészelnie, lakossága teljes egészében református keresztény maradt. Lakóinak száma az utóbbi 200 évben alig változott.

Tök település szőlő- és borkultúrája évszázadok óta híres, a szőlőhegy öreg pincéi és pincesora érdekes látnivaló ma is.

Forrás: Itt.

A rom egy szántóföldön áll körbeszántva. Ha közelebb szeretnél menni, kövesd az ösvényt!













A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3714048876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása