kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Dunakeszi kincsei

2013. október 09. - xbroad
A Duna-parton kellemes perceket tölthetünk a sétányon, ahol hangulatos éttermek, cukrászdák is várják a folyó szépségében gyönyörködőket. A Horányi rév közelében található a város római kori emléke, a limes erődrendszerének egyik maradványa. A terület feltárása és bemutathatóvá tétele most van folyamatban. Ugyancsak a Duna-partról indul az a kerékpárút, amellyel akár Szobig is eljuthatnak a városba érkező turisták.

A Duna sor 28-32. alatt található a római kikötőerődök – egy központi és két saroktoronnyal – egy jellegzetes példánya, aminek helyenként 140 cm-es magasságig megmaradtak a falai. Ilyen erődök alkották a Duna bal parti (azaz az ellenséges területre eső) contra castrum-ok sorát. Ezen tagjának építését I. Valentinianus császár rendelte el.

A városba látogatók számára érdekes látnivaló lehet a Fő út mentén fellelhető, szépen gondozott régi temető, a Kegyeleti Park. Legrégebbi sírköve 1841-ből való. A parkban található a város '56-os emlékműve a Gólya is, amely Lengyel István munkája. Szintén a parkban található a XVIII. században épített Szent István király kápolna, amely a falusi barokk kápolnák egyik szép példája. Forrás: Itt.


A Duna-part.

Hatalmas fák, gyönyörű fasor.

Szemben a Horányi-rév és hegyek Szentendre és Leányfalu fölött.

A rév. A komp éppen félúton jár.

A római kikötőerőd cégére.

Egy igazi római kori faldarab.

Sokszor találkozom Valentinianus nevével. Nagy építkezések folytak az uralkodása alatt. Több erőd is akkor épült, amikor ő volt a római császár.

Egy önjáró lakóhajó. Klassz!

Vasmacska.

A sétány. Innen elbiciklizhetsz Szobig. Ha bevállalod, nagy csodában lesz részed.

Emlékhely a Fő út mellett. A Kegyeleti Park.

A régi temető és a Szent István király kápolna.

A régi temetőkben, miután lecsendesedtél, érezni lehet az örökkévalóság mibenlétét.

A Gólya.

A XVIII. században épített Szent István király kápolna.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8814048814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása