kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A gödöllői arborétum

2013. október 11. - xbroad
Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő erdészeti arborétum területe 350 ha. Ebből mintegy 40 ha park jellegű, főleg pihenési célokat szolgál. Az arborétum gyűjteményében jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje faj, fajta, változat illetve a földrajzi változat található. 

2013 májusában civil kezdeményezésre az arborétum először adott otthont az ArboFest ökofesztivál és családi nap rendezvénynek. Az ArboFest ökofesztivál és családi nap célja a helyi lakosság természettudatosságának erősítése, az arborétum bemutatása a nagyközönségnek.

A kültéri színpad, az esőbeállók, tűzrakóhelyek és a játszótér biztonságossá tétele valamint a 15 km hosszú úthálózat karbantartása, a belógó ágak nyesése befejeződött, de a felújítási munkák tovább folytatódnak. A rendbetétel eddigi költsége közel 7 millió forint, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját költségvetéséből finanszírozott. A parkerdő gazdálkodásban közel 50 éves tapasztalattal rendelkező Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy a Gödöllői Arborétumban újra színvonalas pihenési és sportolási lehetőséget biztosítson a lakosság számára. Forrás: Itt.

Néhány nappal az ökofesztivál megrendezése előtt jártam az arborétumban. Lázas munka kellős közepébe csöppentem, javában folyt a park műtárgyainak felújítása. Nagy valószínűséggel mostanában már még nagyobb rend és tisztaság fogadja a természetszerető látogatókat, köszönhetően az ökofesztiválnak is. Jó kirándulást!


Az arborétum bejárata.

Egy sétány. Langyos volt az idő, tiszta a levegő ... kell ennél több egy sétához?

A Körönd. Olyasmi, mint a Kodály Körönd, csak mégsem olyan.

Felújítás alatt az arborétum szurdokján átívelő hidacska. Nem volt lezárva, lehetett rajta közlekedni.

A hidacska a túlsó oldalról.

A hídról lépcsősor vezet a szurdokba. A korlátot már felújították.

A szurdokban. Azt hiszem, hogy ez itt a színpad.

Volt itt élet régebben is, legalábbis a műtárgyak szerint. A zöldhulladék elszállításra vár.

Hogy a látogató tudja, hogy mi merre található.

Tábla a gombákról.

Információs tábla.

Újra a köröndnél.

Egy másik sétány.

A hidacska a völgy fölött. Remélem, hogy egy kis idő múlva az egész arborétum rendezett lesz, mint a hidacska.



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr9914048812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása