A község a tokaji borvidék tagjaként a világörökség része. A Tolcsva patak partján fekszik, a "huták" völgyében.
A helyiek szerint az erdőhorváti pincék speciális mikroklímájának köszönhetően az itt készült bor -a többi hegyaljai településen termelttel ellentétben- szállítás közben nem törik meg, nem opálosodik.
Hallottam beszélni az Erdőhorváti fordításról. A fordítás bor egyfajta "aszú". Az első áztatást követően, miután kipréselték az aszú szőlőből az aszúnak való mustot, az aszúszem még mindig jócskán tartalmaz cukrot, finom savakat.
A kipréselt aszú szőlőt még egyszer megáztatták a mustban. Ezt nevezték fordításnak. Ez a bor magasabb savtartalmú, de akár 4-5 puttonyos aszúnak megfelelő cukortartalommal is bírhat.
A falu szőlőterületei a Tolcsva fölötti hegyeken találhatók, így a szőlőgazdálkodás helyett az éppen tomboló tavasz képeit örökítettem meg. :)
|
Fokozottan védett flóra és fauna, az ösvényről letérni tilos. |
|
A hegyek mögött rejtőzik Komlóska, a híres zsákfalu. |
|
Perspektívát váltottam. Letérdeltem. |
|
Árnyat adó fa alatt. |
|
Nem tudom mi ez, de sárga nagyon. |
|
Egy kis ízelítő a faunából. |
|
Virágözön. |