kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Zsíros-hegy

2012. május 21. - xbroad
A Zsíros-hegy Solymár és Nagykovácsi között található. Mi Solymár felől közelítettünk a zöld jelzésen. A hegy magassága 424 méter.

Kényelmesen sétálható út vezet fel Solymárról a hegyre. Érdemes átkirándulni Alsó-Zsíros-hegyre is. A távolság a két hegy között mintegy 300 méter.:) Páratlan kilátásban lesz részed. Lenyűgözött, amikor először láttam.

Az út elvezet a volt turistaház romjai mellett. Azt beszélik, hogy a turistaháznak régen 2 azaz kettő étterme volt. Működött 1928-tól 1986-ig. Azóta széthordták a köveit is ... Valaki érti ezt? Én sajnos nem. Alig van az országban működő turistaház. Évtizedeken keresztül jól működő turistaházak mennek tönkre. Miért? Kinek jó ez?

A romoktól úgy száz méterre, a kék jelzés mentén található a Muflon Itató. Különlegessége, hogy a muflonok mellett kirándulókat is kiszolgálnak jóféle hűvös, frissen csapolt sörrel, ami melegebb időkben igen jól tud esni. Majd kóstold meg te is!

Ott szemben nemes-vakolatot csinálnak a hegyből. Balra a tető az Alsó-Zsíros-hegy.

Solymár látképe. Mikor Mátyás hozta haza újdonsült feleségét Beatrixot, rossz kedvű és szótlan volt. Beatrix már nem bírta tovább, mikor itt jártak és kérni kezdte tört magyarsággal: "sój már", uram! Innen ered Solymár neve.

Arra van Nagy-szénás, Nagy-kopasz és még jó néhány csúcs.

Jobbra fenn a Pilis-hegység. Próbálhatnám leírni a táj szépségét, de nem próbálom.

Magashegyi miliő.

A Kevély-gerinc.

Hullám-ösvény.

Talán a széthordott turistaház megmaradt kövei ...

Elárulok egy titkot. A fenyvesekben, a legkisebbekben is, mindig hűvösebb a levegő néhány fokkal. És mindig susognak.

Itt mérik az üdítő sört.

Ha esetleg pecsételni szeretnél, megteheted.



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6914049398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása