kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A túrazokni

2012. május 30. - xbroad
A túrazokni túrázásra, kirándulásra való. Szabása, kialakítása, kidolgozása is a célnak van alárendelve. Szerepe az, hogy a lehető legkényelmesebbé tegye lábad számára a gyaloglást, és megakadályozza a járást megnehezítő, esetenként szinte lehetetlenné tevő, vízhólyagok kialakulását.

Amikor megvetted túracipődet, akkor remélem figyeltél rá, hogy legalább egy számmal nagyobbat vegyél a lábad méreténél. Ha befér a mutató ujjad a sarkad és a cipő kérge közé, akkor jól választottál. Erre azért kell odafigyelni, hogy a cipőbe még a túra zokni is beférjen a lábad és a cipő közé. És azért is, mert gyaloglás közben legalább egy fél számot nyúlik a lábad. :)

A túrazokni anyaga mindig vastagabb, mint egy akármilyen zoknié. A téli túrazokni még vastagabb, mert a téli zokninak a hideg ellen is védenie kell lábainkat.

Vastagsága dacára jól kell szellőznie, hogy ne izzadjon meg a lábunk, és szerencsés, ha az illatok is kiszellőznek útközben. A túrazokni talpkiképzése olyan, hogy a nedvességet elvezeti zoknin kívülre, a cipő pedig kiszellőzi. A cipők anyaga manapság valamilyen-tex, ami klímamembrán kialakításával megakadályozza a láb befülledését.

A túrazoknik szabása illetve kialakítása pontosan követi a láb felépítését. Nem szabad, hogy elforduljon a lábadon. Egy mindennapi zokni sarka, minden további nélkül képes ráfordulni a lábfejedre, és közben semmilyen problémát nem okoz a mindennapokban. Ezt egy túra zokni nem engedheti meg magának, mert akkor a vízhólyag garantált. A túra zokni sarka egész nap a sarkadat védi. Ha nem így van, akkor az a zokni nem alkalmas túrázni.

A túrazokninak rugalmas anyagból kell készülnie, hogy mindig rásimuljon körbe a lábadra. Ne alakuljanak ki gyűrődések, ne csússzon előre vagy hátra a lábfejeden, mert az beláthatatlan következményekkel járhat. Néhány száz méter és érzed az égető érzést a sarkadon, vagy a lábujjadon. Azonnal állj meg ilyenkor és igazítsd meg a zoknit és a cipőt. Talán még nem késő.

Az anyag rugalmasságát elasztán szálak hozzáadásával oldják meg, illetve egy gumírozott sávval, ami "felfeszíti" a lábfejedre a zoknit és így nem csúszkál össze-vissza a lábadon. A másik véglet sem jó, ha a zokni esetleg elszorítja a lábad keringését.

A túra zokni belső kidolgozása igényes. Az orr és sarok részek elvarrásai során odafigyelnek arra, hogy ne képződjenek göbök, ne maradjanak lelógó szálak, stb. Ha kifordítasz egy zoknit, meglátod miről beszélek. Ezek a göbök, szálak a legveszélyesebb ellenségei a lábadnak egy hosszabb út alatt.

Vannak, akik azt mondják, hogy a túrazokni anyagában ne legyen pamutszál, mert az magába szívja a nedvességet, nehezebben szellőzik, így potenciálisan nagyobb veszélyt jelent a lábadra, mint egy tiszta műszál zokni. Van tiszta műszál zoknim is, van tiszta pamut zoknim is. Személyes tapasztalatom nem erősíti meg azt, hogy a pamutból készült túrazokni kevésbé alkalmas túrázásra. :)

A túrazokninak is van ára. A túrára alkalmas zokniknak is van ára. Az "árolló" meglehetősen tágra nyílik. Van 400,- Ft/pár árszint, de van 5.000,- Ft/pár árszint, sőt drágább. Az olcsóbb szegmensről van tapasztalatom, ami kedvező. A drágábbról nincs. Olvastam teszteket, állítólag azok is megfelelnek túrázásra. :) Csak azt nem értem, miért kérik el egy cipő árát egy zokniért.

2008. évi dizájn. Anyaga 100% műszál. Erőteljes sarok és orrész kialakítás. Kicsit bolyhosodik, cserére érett. Beszerzéskori ára: 990,- Ft/3 pár.

A lábfejnél a "feszítő" zóna, hogy a ne csúszkáljon előre-hátra.

Szinte ugyanaz, mint az előző. Csak tiszta pamut és nem túra, hanem tenisz zokni. A díszítő sor is más. :) Túrázni kiválóan alkalmas. Árszintje hasonló volt. 330,- Ft/pár.

Itt is megfigyelhető a lábfej rész célszerű kialakítása.

Erre cseréltem. Tenisz zokni. Kevert anyag. Szintetikus és pamut szálak keveréke. Elasztán is van benne. Még bizonyítania kell. Árszintje 400,- Ft/pár. 2012. évi dizájn.

A lábfej rész flexibilitását nem a szokott módon biztosították. Alig várom, hogy kipróbáljam.

Remélem sikerült hasznos tanácsot is adnom. :)

A zoknit kipróbáltam. Hozza a várakozásaimat. "Tiszta száraz érzés."




A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr4814049380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2017.06.11. 20:30:41

Köszönöm az infókat, sszámomra sok hasznos információt tartalmazott és irígylésre méltó a lelkesedésed.
süti beállítások módosítása