kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Bernecebaráti és Kemence

2012. június 19. - xbroad
Bernecebaráti és Kemence szomszédos községek a Börzsöny észak-nyugati részén. Jó messze találhatók a nagyvárosok zajától, kedvelt kiránduló helyek. A fővárostól való relatív távolság ellenére, 110-120 kilométer, viszonylag sok látogató fordul meg a községekben. A számos kirándulási célpont csábító.

Bernecebaráti Árpád-kori település. Egyik híressége a XIII. században épült erőd-templom. A domb, amelyen a templom áll, már a honfoglalás előtt is földsáncokkal megerősített védelmi jellegű építmény volt. A földsáncok nyomai ma is felismerhetőek.

Bernecebaráti híres szülötte Sisa Pista, az utolsó börzsönyi betyár. Bűncselekményeiért, melyeket a pandúrok ellen követett el, börtönre ítélték. A börtönidő letöltése után békés, dolgos, nyugodt életet élt. Mondhatni, jó útra tért. Emlékét tanösvény is megörökíti.

Kemencén is található megtekintésre való építészeti emlék. A római katolikus templomot a XVIII. században építette a falu. Kemence különlegessége a Fekete-völgy. A Fekete-völgyben található a Kemencei Erdei Múzeumvasút. A természet erői a magára hagyott vasutat szinte megsemmisítették, felújítása mostanában kezdődött el.

Több panzió várja, hogy csavarogj egy-két napot a környéken. Fedezd fel a Fekete-völgy érintetlen vadságát! A Csarna-patak (Fekete-patak) vízhozama ingadozó, az átkeléshez csak gázlók állnak rendelkezésre. Ha bővebb a vízhozam, az átkelés nem veszélytelen ... :)

Az első élőlény, akivel Bernecebarátiban találkoztam. Engedte magát lefényképezni. Erősen párás, eső utáni kora délelőtt volt. Csigatermő idő.

A templomdomb.

Az erőd-templom tornya. Színvonalas természeti környezetben.

A Sisa féle tanösvény kezdő pontja. Ne hagyd ki, ha utad erre vezet.

Sisa Pista legendája.

Az erőd-templomot embernél magasabb, öles kőfal védi.

A templomdomb oldalában, körben, borospincék sora.

A Sisa tanösvény egyik állomása.

Az emlékezés emlékműve. Ne felejts!

Reményik Sándor sorai az emlékmű tábláján.

Pedig szőlőt nem láttam. Honnan kerül ide a bor?

A környéken málnát, ribizlit, szedret termelnek. Lehet, hogy abból készítik a bort? ;-)

Kemence, Kemence-patak.

Szeretem a vízcsobogás hangját, a víz fölé hajló szomorúfűz lehajló ágait.

A kemencei római katolikus templom. Épült a XVIII. század közepén.

A kemencei kálvária. Teljesen elázott a cipőm és a zoknim a magas, nedves fűben. Vissza kellett mennem a panzióba száraz zoknit húzni.

A zoknicsere után elindultam a Csarna-patak völgyében. Az első gázlónál, egy csúszós és billegő vasúti "beton talpfán" elvesztettem az egyensúlyomat, és zsupsz, beleestem a vízbe. Teljesen átáztam. Száraz zoknim sem volt több. A nap hátralévő részét szárítkozással töltöttem. A GPS-em vízálló, bírta a merülést. A fényképezőgépem, nem is értem hogyan, szárazon megúszta. :)


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5914049342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása