kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Dömsöd, Petőfi-fa

2012. június 25. - xbroad
Dömsöd Ráckevétől délre található. Ráckevétől való távolsága 10 km. A Ráckevei-Duna mellett fekszik, a környék fürdő és horgászparadicsoma. Gimnazista koromban több kellemes nyarat töltöttünk Dömsödön. Már akkor azt terjesztették Dömsödről és a Dunáról, hogy annyi benne a hal, hogy egy forró nyári délután csak ízesíteni kellene a vizet, és kész lenne a halászlé. A pecások egymás után emelték ki a kéttenyérnyi dévéreket, de az alkarnyi pontyokat is. Rabló hal is bőven akadt horogra. Kóstoltad már a paprikás lisztben piros-ropogósra sütött dévért? Felséges.

Petőfi szülei és a költő is, 1846-1847-ben Dömsödön éltek. A Duna partján van egy hatalmas, 350 éves mocsári tölgy, amelynek Petőfi-fa a neve. Ez alatt a fa alatt írta Petőfi egy szép őszi napon a "Piroslik már a fákon a levél" című versét.

A fa egy viharban megsérült. Villám csapott bele, ágai ledőltek. A ledőlt ágakból Polyák Ferenc fafaragóművész elkészítette Petőfinek és szüleinek a mellszobrát. A szobrok a Petőfi-fa mellett megtekinthetők.

Valahol olvastam, hogy a papa, Petrovics István sokat pörölt a fiával, mert az nem hajlott a munkára, csak a verseivel volt elfoglalva.

Petőfi Sándor: Piroslik már a fákon a levél...
Piroslik már a fákon a levél,
Süvölt köztök, süvölt az őszi szél,
Homályos a nap, a mező deres;
Pásztor, betyár meleg tanyát keres.

Meleg tanyát a pásztor csak talál,
Vár ott reá kulacs bor, tele tál.
Ha kifogy a kulacs bor s tele tál,
Lágy párnán felesége vele hál.

Betyár embernek jó tanyája nincs,
Minden felől csörög rá rabbilincs.
Száraz bokorban huzza meg magát,
Átkozza a hűs őszi éjszakát.
Dömsöd, 1845. szeptember

Az emléktábla.

A fa belseje betonnal van kiöntve, hogy erősítse a fa tartását. Villámcsapás következtében a fa belső része kiszakadt, kiégett.

Hrúz Mária, az anya.

Petrovics István, az apa.

Petőfi Sándor, a fiú.

Hatalmas fa. Remélem, még sokáig jelöli Petőfi emlékét.

A biztonság kedvéért ki is kötötték a tölgyet a mellette lévő nyárfákhoz. Feszített acélsodrony segít tartani a tölgyet.

A vaspánt belevág a nyárfák "husába".

Ugye, impozáns?

A Ráckevei-Duna. Nagyon szerettem úszni langyos, tiszta vízében.

Hallod? Látod? Érzed?

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3714049330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása