kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Holdvilág-árok

2012. július 12. - xbroad
A Holdvilág-árok kirándulásra, erőnlétünk felmérésére kiválóan alkalmas. Nincs messze Budapesttől. Pomáz és Pilisszentkereszt között fekszik kb. félúton. Könnyen megközelíthető busszal és személykocsival is.

A buszról Kiskovácsinál szállj le. Ha autóval jössz, a buszmegálló környékén találsz parkoló helyet. Ha megérkeztél, nincs más hátra mint elindulni a piros + jelzésen. Ha felértél az árok felső végéhez, akkor a zöld körút (C) jelzésen is visszatérhetsz, így kikerülöd a legembertelenebb szakaszokat, bár lefelé sokkal könnyebb.

Egyes források szerint az árok ősi temetkezési hely. Még olyan feltételezések is vannak, hogy Árpád fejedelmet itt temették el. Mások úgy gondolják, hogy itt állt egykor Attila városa, Sicambria. Sajnos a feltételezéseket a mai napig nem sikerült igazolni, így azok maradtak a mondák világában.

A Holdvilág-árok a Nagy-csikóvár dél-nyugati oldalában fekszik. Egy szurdokvölgy. Párás, mohás, csúszós környezet. Igazi vadregényes szurdokvölgy, ahol sziklák, kidőlt fák, meredek emelkedők nehezítik utadat. A végén, ha kikerülöd a "lépcsőket", egy vaslétrán mászhatsz fel, ahol egykor még vízesés is volt. Ma már nincs. A létra meglehetősen rozoga állapotban van, így én a létrát kerültem ki és "lépcsőztem". Szelíden kezd a szurdok, aztán bekeményít. A végén minden lélegzetedért meg kell küzdened. :) Egy forrás is ered a szurdokban, a Domini-forrás.

A meredekebb szakaszokon rönklépcsők segítik a kapaszkodást. Meglehetősen elhasználódott állapotban vannak, óvatosan lépkedj.

Főleg a függőleges támaszékek veszélyesek, könnyen beleakad a lábad.

Kidőlt, feldarabolt rönköket kell kerülgetni. :)

A "nagy" lépcső, ami a vaslétra kiváltására szolgál. Itt kicsit megizzadt a homlokom a párás melegben, de csak egy picit.

Mohával fedett csúszós kövek. De legalább nem meredek.
Mintha minden úgy lenne berendezve, hogy kerülgesd, vagy mászd meg.

Ez egy klassz szakasz. Nem meredek, sima, kitaposott ösvény. Arrébb enyhe lejtő, amit lépcső is segít. :)

Ha csapadékos a tavasz, akkor víz is szokott lenni. Most alig volt.

A forrás környéke. Pihenj meg.kicsit.

Aztán hajrá! Ott a gyökerek között kell felküzdeni magadat. Ilyenkor jó szolgálatot tesz egy bot. Tudod tolni is magad. :) Nem vicc.

A Domini-forrás. A víz lemaradt. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr9614049284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magniv 2014.02.16. 09:43:57

Milyen jelzesen kell mennem, ha nem akarom kikerulni a legembertelenebb szakaszokat?

Sándor 2014.03.02. 08:20:56

A Holdvilág-árokba a Piros + jelzés vezet. Az embertelen szakaszok majd adják magukat.

Névtelen 2015.05.30. 21:38:27

Embertelen szakaszok az ördög-árokban vannak a bakonyban, aknába is eshetsz, csúszik minden szikla kemény szurdok és barlang túra.
süti beállítások módosítása