kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Lázbérci-víztároló

2012. augusztus 04. - xbroad
A Lázbérci-víztárolót 1968-ban létesítették a Bán-patak felduzzasztásával. A víztárolóban 6 millió köbméter vizet tárolnak. Legnagyobb mélysége 20 méter. A víz a Sajó-völgy településeinek ivóvíz ellátására szolgál. Fürödni tilos!

A tó fekvése gyönyörű, erdős hegyek veszik körül. A kéktúra útvonala közvetlenül a tóparton vezet, hogy a túrázó élvezhesse a látványt. A tó kedvelt horgászó hely, a parton mindenfelé látni a horgászás nyomait. A tó környékét 1975-ben védetté nyilvánították.

A tó észak-nyugati végénél található az Upponyi-szoros, amely egyesek szerint a Tordai-hasadékra emlékeztet. A szoros hossza 500 méter. A környékbeli kőfülkékből a jégkor emberének eszközei kerültek elő. Uppony község a tározó miatt, mivel a víz elárasztotta az utat, zsákfaluvá lett. A tó dél-kelet felé Dédestapolcsánynál ér véget.

A Lázbérci-víztároló.

Rendezett part, megfelelő számú szemetessel. Tisztaság volt. Kocsival nem lehet behajtani a tó körüli útra, sorompó zárja el a bejáratot.

Tetővel egybeépített pihenő padok állnak rendelkezésre. Lehetőséget biztosítanak akár az otthonról hozott elemózsia, akár az itt főzött halászlé elfogyasztására.

Kis félszigetek tagolják a partot. Területükről be lehet látni a partvonalat.

A régi országút bevezet a víz alá ... Csak kétéltűek számára!

Ott is horgásznak a fák alatt ... Zivatar készülődött, azt mondják, hogy akkor "harapnak" a halak.

Az Upponyi-szoros.

A kanyon tetejét a vállalkozóbb kedvűek bejárhatják, tanösvény vezet fel a tetőre.

S alakban kanyarog a szoros.

Imádtam itt menetelni, emlékszem. :)

A kacsák és a pecások nagy barátságban vannak. A kifogott ujjnyi sneciket a horgászok odalökik a kacsáknak, azok meg nyelik, mint a nokedlit.

Ez a pad lehet rád vár. A horgászáshoz napijegyet kell váltani.

Irány a Bükk!



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8114049228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása