kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Toszkána VI. - Firenze, ahogy mi láttuk

2012. augusztus 08. - xbroad
Firenze Toszkána és a reneszánsz fővárosa, izgalmas, nyűzsgő, entellektüel, művészi, szerintem egyedi atmoszférája van, egész más, mint a többi toszkán város.

Pisa-hoz hasonlóan Firenze is az Arno folyó két partján fekszik. Rengeteg info és fotó érhető el Firenzéről, ezekkel nem tudjuk felvenni a verseny, nem is szeretnénk. Egy laza, kellemes napot töltöttünk a városban, ami eleve nem elegendő mindenre, amit a hely kínál, másrészt az orrunk után mentünk, nem az útikönyv vezetett bennünket. A következő fotók azt a Firenzét mutatják  meg, amelyet mi láttunk, a teljesség igénye nélkül.

Emlékszem, egy hétfői napot töltöttünk el a városban (2008.08.04.), és hétfő lévén több múzeum is zárva volt. Nagy bánatomra így lemaradtunk például Michelangelo Dávidjáról, mert a Galleria della Accademia hétfőn zárva tart.
Firenze nagyon népszerű, rengeteg a turista. Talán túl sok is, néha kifejezetten zavaró. Hatalmas sort kellett végigállnunk, hogy bejussunk a dómba, a másik sort, ami a kupolába vezetett, már nem vállaltuk be...

Viszont, két nagyon klassz dolog is jött szembe, csak úgy:
Az egyik, hogy szemben a dóm bejáratával egy régi, 17. századi házban éppen Leonardo da Vinci kiállítás volt. Ha jól emlékszem, ez volt az a kiállítás, ahol meg lehetett nézni és ki lehetett próbálni Leonardo zseniális találmányait, gépeit, szerkezeteit, nagyon érdekes és lenyűgöző volt!
A másik pedig, hogy nem messze a Palazzo Vecchio-tól belefutottunk egy hatalmas bőrpiacba. B-) Azt a sok szép cuccot, táskát, övet, azt a finom bőr illatot sokáig nem fogom elfelejteni, és természetesen vásárolni is kellett :) Keményen és sikeresen alkudtam!

Firenzébe is kora délelőtt érkeztünk, és mielőtt nyakunkba vettük a várost, betértünk az egyik reggelizőhelyre. Pici üzlethelyiség, csábító illatok, hatalmas kávégép, tömeg, zsivaj. Asztalok nincsenek, csak pultok, állva hörpinted fel a cappuccinot és gyorsan bedobod mellé a finom péksüteményt. Honnan ismerni fel Olaszországban a turistát? Onnan, hogy délután is kér cappuccinot, annak ellenére, hogy Olaszországban a cappuccino tipikusan reggeli ital :)


Firenze az Arno két partján
Reggeli fények a folyóparton
A kapun túl található a történelmi városrész.
A Dóm tér (Piazza Duomo) és a dóm főbejárata (Cattedrale di Santa Maria del Fiore, Liliomos Mária Katedrális). Abból a házból fotóztam, ahol rábukkantunk a Leonardo kiállításra. A katedrális kívülről gyönyörű, hasonló a sienaihoz, belülről viszont sokkal puritánabb. A harangtorony, amit a helyiek csak Giotto tornyának hívnak (Giotto és Donatello alkotásai díszítik), a kép jobb oldalán lenne, ha odafért volna... A baloldali épület-részlet a Keresztelő Szent János Kápolna (San Giovanni Battistero), 8 szögletű épület csodás kapukkal, eredetileg Firenze székesegyháza volt :)
Ebben a régi házban kapott helyett az említett kiállítás, az első emeleti ablakból fotóztam a dómot.
3 ilyen csodálatos kapuja van a Battistero-nak, a 14-15. századokból! Olyan, mint egy aranykapu, de elárulom, bronzból van :) Ettől függetlenül Michelangelo szerint ezek akár a mennyország kapui is lehetnének.
A dóm belül puritán, egyszerű. A főbejáratnál nagyon érdekes volt ez a mandala szerkezetű, térhatású burkolat, az optikai csalódás miatt olyan, mintha nem is vízszintes lenne.
Szédítő volt, sok időt eltöltöttünk vele :) 
A dóm freskós kupolája Brunelleschi műve. 8 szögletű, átmérője több, mint 40 méter.
Szerkezete még gótikus, de már önhordó.
Csodálatos főkapu
Homlokzat
Hangulat :-)
Sokat tekeregtünk :-)
Palazzo Vecchio (Régi Palota, Városháza) a Nagyhercegség terén.
A 13. századból való, hihetetlen... A téren a szobrok nem eredetiek, másolatok :)
Ha a képen mennénk tovább jobbra, az Uffizi Képtárhoz jutnánk.
B-) (sóhaj...)
Mielőtt átmentünk az Arno túlpartjára a Ponte Vecchio-n, visszatekintettünk...
Délutáni kávé
Hazafelé úton G lőtt egy BEST EVER képet San Gimignano-ról... <3

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8614049216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása