kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A túraruházat

2012. augusztus 11. - xbroad
Egy túrára nem mehetsz úgy, mintha egy városi parkba mennél sétálni. Ha egész nap kinn vagy a természetben, akkor oda kell figyelned az öltözködésedre. Arról szeretnék néhány gondolatot megosztani, hogy milyen a jó túraöltözet.


Az öltözet véd. Van olyan útvonal, amelyen sűrűn benőtt részekkel találkozol. Olyan részekkel, amelyeken át kell verekedned magad. Ilyen helyeken legtöbbször málnást, szedrest vagy hasonló szúrós, kapaszkodós növényeket kell leküzdened. Teljesen más érzés szemelgetni a Börzsönyben a málnát és a szedret, vagy átverekedni magad rajtuk.

Aztán, ha átjutottál, kicsit arrébb utadat állja néhány vadrózsa bokor. A legjobb kerülni, ha lehet. Ha nem, óvatosan, lépésről lépésre haladj! :)Ha pedig letérsz a jelzett útról, készülj arra, hogy minden gally, ág útban lesz. És pókhálók sokasága.

Az öltözet megvéd az erős napsugártól. Megvéd az élősködőktől. A szúnyogok, legyek, darazsak, kullancsok ellen jó szolgálatot tehet egy zárt öltözet. Soha ne kirándulj félmeztelenül! Természetesen itt a férfiakra gondolok, a hölgyek próbálkozhatnak. :)


Az öltözet komfortot biztosít. Nyáron szellőzik, télen meleget biztosít. Manapság olyan műszálakat képesek gyártani, amelyek valóban komfortot képesek biztosítani. A trikók alapanyaga olyan szövet, ami elvezeti a testedről az izzadságot, így száraz marad a bőröd. És hamar szárad. Úgy találtam, hogy a műszálas trikó vagy ing komfortosabb, mint a pamut. A pamut felszívja a vizet és nehezen szárad. Felérve egy magaslatra a nedves pólóban könnyen megfázhatsz. Komoly.


Az öltözet téged szolgál. Mire gondolok? Például sok zsebre. Apróságaidat a zsebedben tartod. Megfelelő számú zsebbe sok mindent elrejthetsz. Toll, zsebkés, iránytű, pézsé, térkép, stb. Ezek jó, ha kéznél vannak. Ugye? 

Fontos dolog az öv. Az övre rengeteg dolgot rá lehet akasztani. Tokokat, kulacsot vagy éppen a fényképezőgépet és a GPS-t is. Legyen masszív, erős, ne nyúljon. A legjobb egy békebeli "zsíros" marhabőr derékszíj. Olyan, amilyet a katonaságnál viseltél. Voltál katona?


Az egyik legfontosabb "ruhadarab" a túrabot, ezért itt ejtek szót róla. Szeretem a botot. Sokat segít. Segít, ha felfelé megyek. Segít, ha lefelé megyek. Segít, ha támaszkodom. Segít, ha fényképezek. Hogyan? Használható állványként. Ha kihúzom teljesen, akkor elég magas és alkalmas arra, hogy megtámasszam vele a gépet.

Készítettem néhány képet is.

Egy egyszerű túrapóló. Akciós. Funkcionális műszálas anyagból.

A hónalj kialakítása elősegíti a szellőzést, a párologtatást. Klassz. Ritkább szövésű, elasztikus betét.

Ez történetesen egy akciós teniszpóló. Kiválóan alkalmas túrázásra. Előnye a gallér és a kigombolható mellrész. :) Nagyon lényeges, hogy egy túrapóló méretpontos legyen, mert a szűk és a bő póló is akadályozza a mozgásodat. A bő póló ráadásul szinte mindenbe beleakad. Emlékezz a vadrózsára!

Szuperakciós kifutó modell. Kettőt vettem 1.490,- forintért.

Hónaljban rendben van!

Más márka, más fazon. Gallér és cipzár. Jó anyag, már bizonyított.

A hűvösebb reggeleken, tavasszal és ősszel jó szolgálatot tehet egy hosszú ujjú felső. A nyakadat is belehúzhatod. Aztán, ha melegszik az idő, begyűröd a hátizsákba.

A késő őszi, téli, kora tavaszi idők elmaradhatatlan ruhadarabja a polár felső.

Sál helyett is viselheted. :)

Vízlepergető, kiszellőző széldzseki. Kapucnija is van. Az ujja bősége tépőzárral szabályozható.

Ha véletlenül mégis beleizzadnál egy meredekebb lejtőn, a hálós anyagú könnyű bélés nem engedi, hogy a bőrödre tapadjon. A kis zseb a kapucni tárolására szolgál, de más is bele rakható. Ha mégis nagyon vizes lenne belül, húzd le a cipzárt!

Ez egy másik megoldás. A kiszellőzés elősegítésére cipzár betét található hónaljban.

A cipzár betét részletei. Működő megoldás, tényleg alkalmas a dzseki kiszellőztetésére.

Egyszerű "kínai" túranadrág. Nyáron lényeges a könnyű, szellőző szövet. De legyen sűrű szövésű. A sűrű szövésű anyagokba sokkal nehezebben ragadnak bele a különböző "bogáncsok".

Egy jobb túranadrág. Sűrű szövésű anyag és sok-sok zseb.

Végszükség esetén, ha a hőség már csúcson van, a szára lecipzározható. Hátránya: a sok cipzár miatt nehéz. :)

Tépőzáras, praktikus farzsebek.

Ilyen egy békebeli "zsíros" marhabőr öv. Nem igazi katonai, de hasonló dizájn.

A túrabot! A harmadik lábunk. Ezek itt kétfélék. Mind a kettő teleszkópos. Az egyik két részes. A másik három részes és "antishock"kivitel. Markolatuk ergonomikus. A kétrészest jobban szeretem, stabilabbnak érzem. A háromrészes viszont összecsukva rövidebb, így könnyebben kezelhető.

A botok kihúzva.

Sapka  nélkül el ne indulj!

Ilyen sapkát használok a kirándulásokon.



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8014049210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása