kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Siroki vár

2012. augusztus 21. - xbroad
Sirok vára egy vulkáni hegycsúcson áll. A hegy neve: Várhegy. Magassága 300 méter. Sirok a 24-es számú úton érhető el, Recsk és Egerbakta között fekszik félúton.

Már az avarok idejében megerősítették a hegyet, mert különösen alkalmas volt védelmi jellegű feladatok ellátására. Az avarok után érkező szlávok is védelemre használták a magaslatot. Mi (magyarok), még nem is voltunk itt.

És akkor jött a honfoglalás. A magyarok is úgy találták, hogy a hegycsúcs alkalmas arra, hogy ott erődítményt építsenek, építettek is egy minden addiginál erősebb várat.

Aztán kézről-kézre járt a vár, sűrűn változott a várúr személye a király kegye szerint.

A török időkben a vár Eger elővára volt. Amikor Eger elesett, Sirokot védői elhagyták. A török ostrom nélkül bevonulhatott a várba. Eger visszafoglalásának idején, a Sirokot tartó török erők Eger segítségére siettek, így a vár védelem nélkül maradt. A védelem nélkül maradt várat a magyarok harc nélkül visszafoglalhatták. Ezután a vár jelentőségét elvesztette és romlásnak indult.

A Rákóczi vezette szabadságharc idején a vár hadi szerepet nem játszott, a császári erők mégis "megrongálták".

A vár komolyabb felújítása 2002-ben kezdődött. Úgy hírlik, hogy gőzerővel folyik a vár felújítása uniós pályázati pénzből. A felújítás fontos része egy zárható kapu és egy pénztárépület kialakítása. Az eddig ingyenesen látogatható vár fizetőssé válik. :( 

A pénz ...

Sirok. A vár a Várhegyen. 

A csúcs alatt fizetős parkoló található. Van, hogy fagyit is árulnak.

Itt a felhőt fényképeztem, de látszik a vár is. Masszív. :)

Az Apáca-szikla és a Barát-szikla a vár közelében.

Panoráma nyugat felé.

Kilátás dél-nyugat felé. A magas Mátra.

Sziklabástya. Mindenféle sötét alagutak találhatók a nyílás mögött.

Lőrés.

Ez is lőrés.

Aki elfáradt, az leül. Szépen kiépített út vezet a várhoz. Csak gyalog járható. :)

Az Apáca-szikla és a Barát-szikla a vár kapujától. A legenda szerint a barát és az apáca szerették egymást. Bűnük miatt kővé változtak. Egy másik magyarázat szerint a szikla alakja a névadás oka. Nekem a legenda jobban tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5014049190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása