kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Fekete-hegyek

2012. szeptember 13. - xbroad
A Fekete-hegyek a Nagy-kopasztól délre fekszenek. A Nagy-kopasz pedig Nagykovácsitól fekszik délre. Egy túra keretében kerestem fel mind a kettőt. A Budakeszi-Telki országútról indultam a zöld háromszög jelzésen, amely a Tarnai-pihenőn és a Fekete-hegyeken keresztül felvezet a Nagy-kopaszra, a Csergezán Pál   kilátóhoz.

A telki országúton az Erzsébet-tanyánál (N47 31.781 E18 52.117) parkoltam le. Észak felé indultam a már említett zöld háromszög jelzésen. A távolság az Erzsébet-tanya és a Csergezán Pál kilátó között 4 kilométer. Nagyon szép az út is, a kilátás is.

A sűrű növényzettől alig lehet látni a hegyeket. :)

Aztán kibukkansz a fák közül egy éles balos kanyarban. A márciusi napfény finoman simogatott.

A fenyőfa a természet egyik nagy csodája. Gyönyörű fenyőliget a hegyoldalon.

Másokat is kicsalt a márciusi napsütés. 

Tulajdonképpen ez itt a Tarnai-pihenő.

Út a fenyők között.

Gondoskodó kezek pótlásként fenyőket ültettek az út szélére.

Egyszer megnőnek. Mostanában nagyon sok beteg, elszáradt fenyőt lehet látni. Azt mondják máshol is betegek a fenyők. Például a Tátrában.

A Tarnai-pihenő felülnézetből.

Ez a Kitörés-kereszt. Azoknak állít emléket, akik 1945-ben megpróbáltak kitörni az ostromlott Budapestről. Akkor keveseknek sikerült.

Most viszont sikerült kitörni ... :( Mi értelme ennek?

Itt jobbra, ha a Nagy-kopaszra mész!


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr114049144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2015.02.24. 14:44:12

Kedves Sándor.
Leírása szép de a fenyő (sajna) nem e vidékre való, mondhatnánk úgy is, hogy az itt élő élővilág számára inkább káros mint hasznos!
süti beállítások módosítása