kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Csodák, Márianosztra

2012. szeptember 30. - xbroad
Vannak, akik nem hisznek a csodákban. Csodák márpedig vannak! A legnagyobb csoda maga az élet és a természet. 

Akkor beszélünk csodáról, ha olyan dolog történik, ami ellentmond a tapasztalatnak. Nem lenne szabad megtörténnie, mégis megtörténik. A csoda mindig örömteli esemény bekövetkezését jelenti. Ha nem jó dolog történik, az már inkább a véletlen.

Márianosztra mellett több csoda is történt az elmúlt időkben. 

1927-ben Juhász Ferenc a viharban egy nagy tölgyfa alatt állt, amikor csengett a bányatelefon és ezért bement az őrházba, hogy felvegye. Amikor beért a házba, egy hatalmas villám csapott a tölgybe, ketté hasította, felgyújtotta. A telefon néma volt. Juhász Ferenc hívta a vonal másik végét és megkérdezte, hogy miért keresték. Ott nem értették, mert onnan nem keresték. Juhász Ferenc Szűz Mária segítségét vélte felfedezni a dologban, ezért Mária-képet helyezett el az öreg tölgyön. Így született a képes-fa.

1940-ben a bányatulajdonos és a fia a drótkötélpályán ereszkedett le a hegyről a megrakott csilléken utazva. Az utolsó métereken a drótkötél elszakadt, a megrakott csillék 20 métert zuhanva a patakba estek. A bányatulajdonosnak és a fiának a haja szála is alig görbült. Azonnal a képes-fához siettek és ott térden állva mondtak köszönetet Szűz Máriának.

Az 1940-es évek elején Mindszenty József bíboros megszentelte a képes-fát és a mellette található Mária-kutat is. Aki a kút vízéből iszik, részesül a szenthely áldásában.

A Mária-kút. Megszentelt vize hűvös és jóízű. A turisták kedvelt víznyerő helye. Én is lecseréltem a kulacsomban lévő vizet.

A Mária-kép a képes-fán. 

Szob és Márianosztra között keskeny nyomtávú, menetrend szerinti vasúti közlekedés van. A MÁV üzemelteti.

A csodák történetének leírása. A Börzsöny Kisvasút menetrendje is megnézhető.

A csoda-völgy. Anno itt volt a kőbánya kötélpályájának alsó állomása, ahol a csodák megtörténtek. Szemben a Mária-kút, tőle jobbra, magasabban a képes-fa.

Ebből a szögből jobban látható a kút is, a képes-fa is. 

Megérkezett a szerelvény. Az utasok leszálltak, körbejártak, megkóstolták a forrás vízét. Láthatóan jól érezték magukat.

Vízvételezés után, a kalauz többszöri kérésére, az utasok felszálltak a vonatra. A mozdonyvezető gázt adott, a mozdony kereke megkapart, aztán nekilódult. A menetidőt tartani kell ....

A kutat 2008-ban fel kellett újítani. Az évek során törmelék temette be, vize elapadt. Szob, Márianosztra és Ipolydamásd, a környező települések, összefogásával sikerült a kutat helyreállítani.

Sziklakert. Padok. 

A Mária-kút. Vize neked is folyik, egyszer kóstold meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr2514049112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2012.12.18. 12:36:36

Nagyon jónak tartom kezdeményezésed, igaz ezeket én ismerem, de biztosan van számtalan ember, akinek tudását, ismereteit bővíti. Ha folytatod a ismeret terjesztő írásaidat én is örülni fogok, mert ha már ismerem a sztorit legalább fel elevenítem ujra, de mindent én sem ismerhetek !Gratulálok az elképzelésedhez.

Sándor Széles 2012.12.18. 20:23:13

Köszönöm :)

Névtelen 2016.08.09. 20:26:31

Csak annyit fűznék hozzá, hogy a kisvasutat nem a MÁV üzemelteti!
süti beállítások módosítása