kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A hátizsák, a bakancs és egy hasznos apróság

2012. október 09. - xbroad
Két fontos dologról még nem esett szó a "technikai témák" rovatban. Ezek a hátizsák és a bakancs. A hátizsák az otthonunk a túra alatt, a bakancs pedig, ugyanúgy mint a cipő, alapvetően határozza meg túránk hangulatát. 

Sokféle hátizsák van. A hátizsák egyik legjellemzőbb tulajdonsága a mérete, amit literben adnak meg. A legjellemzőbb méretek 10-70 liter közöttiek. A mérethez kapcsolható a súly. Nem mindegy, hogy hány kiló a zsák. A zsák súlya a hasznos teher rovására megy, merthogy az ember hátizsákbíró képessége véges, főleg dombra felfelé.

A hátizsák védi a cuccaidat. A zsáktól függ, hogy eső, zápor, zivatar esetén elázik-e a tartalma, vagy szárazon marad. Vannak "vízálló" anyagból készült zsákok, de 100 %-os megoldást csak a külön vásárolható pvc borító ad.

Ez egy középkategóriás hátizsák. Több zsebbel és rekesszel, szűkítő csatokkal. Található rajta keresztpánt, ami azt a célt szolgálja, hogy ne csússzon le a pánt a válladról menet közben.  Nem vízálló anyag, a felső rekesz műanyag borítása szolgál a kisebb mennyiségű csapadékvíz elvezetésére.

Itt látható a felső rekesz műanyag borítása. Van egy titkos zsebe pénztárca és egyéb értékek elrejtésére. A mai világban fontos lehet.  A zsák kb. 25 literes. Kisebb túrákra alkalmas.

Ez egy 55+10 literes professzionális hátizsák. Mindent tud, amit egy hátizsáknak tudnia kell. Felül is nyílik, oldalt is nyílik.  Sok rekesz, rejtek van rajta, benne. Nem csak mellpánt, csípőpánt is szolgálja a kényelmet. Vízálló. Ez egy igazi magasépítésű alpesi zsák, jégcsákány tartóval. A jégcsákány tartó túrabot tartására is alkalmas.

Szabályozható a csípőmagasság. Külön kis párna szolgál arra, hogy megtámaszd a zsákot a csípőddel, ne csak a vállaidat terhelje a súly. Párnázott a vállpánt is. Úgy van kiképezve, hogy a tested és a zsák között egy rés maradjon, így nem izzad rád a zsák. Könnyű, súlya mindössze 1,5 kg. Ha telepakolod ez is lehúz. :) Kifejezetten több napos, akár extrém túrákra tervezték.

Nyolc kilónál ne rakj bele többet. A zsák bírná, te nem. Egy férfi túrateherbírása a szakirodalom szerint 9-10 kiló. A nőké 2-3 kilóval kevesebb. Tapasztalatom szerint annyi elég is. Napi 20-30 kilométer távolság megtétele után, estefelé már a 10 kiló is egy mázsa. Minimum.

Ez egy multi hátizsák. Mit tudunk róla? Könnyű, vékony anyagból készül. Ennek ellenére viszonylag erős és kopásálló. Nem több 10 literesnél. Nyári időszakban félnapos, egynapos kirándulásokhoz bőven megfelel. Ára olykor nagyon kedvező. Akciósan 700 Ft körül is hozzá lehet jutni. A cipzárakat ráhajtható gallér teszi vízhatlanná. Arra érdemes figyelni, hogy a cipzár felül záródjon. Ha alul záródik bármelyik cipzár, nagy a veszélye, hogy elhagysz valami. Volt már rá példa.

Az ősz és a tél a bakancsok évszaka. Balra egy "félárú", hároméves multi. Kicsit kopott, de könnyebb terepen még elmegy. Jobbra egy márka. Jó minőség, kemény, mélyen barázdált gumitalp. Egy éves. Nem jobb 2x a multinál. A bakancsnál is érvényes a szabály: egy számmal nagyobbat vásárolj. Gondolj a vastag téli zoknira! Az ujjad férjen be a bakancsba a sarkad mögé!

A barázdák már kopottak. Havas ösvényre, meredekebb lejtőre már nem ajánlott. Csúszna.

Mély barázdák, éles kontúrokkal. Bocs a tavalyi sárért! Ezt ha odateszed az úton, ott marad.

A hasznos apróság. Lépésszámláló. Meglepően pontosan méri a távolságot. Ha más eszköz nem áll rendelkezésedre, akkor tökéletes megoldás. Az átlagos lépéstávolságodat szorozza a lépéseid számával. Fontos, hogy pontosan kalibráld!

Egy rendszeresített amerikai kulacs. Nehéz. Jobb a félliteres műanyag palack. :)


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7114049094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én 2012.11.23. 16:51:04

A Lomer bakancs mint jó minőség? :))
süti beállítások módosítása