kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Szentendre, Városi Tömegközlekedési Múzeum

2012. november 04. - xbroad
A Városi Tömegközlekedési Múzeum tulajdonképpen a BKV múzeuma. A múzeum 1992-ben nyílt meg. Áprilistól októberig tart nyitva. Mondjuk ezt nem értem, hogy miért? Miért nem lehet nyitva egy ilyen létesítmény télen is?

Stílszerűen egy belépőjegy ára egy vonaljegy ára. Nyugdíjasok és gyermekek kedvezményes belépőre jogosultak, nekik csak egy metrószakaszjegyet kell váltani.

A múzeum Szentendrén található a HÉV végállomása és a Volánbusz pályaudvar mellett. A múzeumban bemutatásra kerülnek a tömegközlekedést lebonyolító járművek a kezdetektől napjainkig. Omnibuszt nem találtam. Igazi járművek kerültek kiállításra, fel is lehet szállni rájuk. Felnőtteknek, gyerekeknek is élmény. 


Az Ikarus 556. Az 1970-es években ilyen buszokkal közlekedtünk. Akkortájt kezdődött a buszpark lecserélése a 200-as típusra. 200-asok a BKV ma is közlekedő Ikarusai. Ma már hihetetlen, hogy akkor a 200-as típus világszínvonalat képviselt. Még amerikai nagyvárosok is vásároltak belőle. Elmúlt.

Az 556-os belső tere.

Egy troli az 1970 körüli évekből.

Ez a villamos 1897-ben készült. A leírás szerint 1906-os állapotában került kiállításra.

Az ezres. Ez a típus nem régen került kivonásra a forgalomból. Ilyen típus járt évtizedeken keresztül a 47-es és 49-es vonalon is.

A magyar Combino. Magyar gyártású villamos. Ezzel a típussal kívánták megoldani a villamospark cseréjét. Valaki megfúrta.

Az akkori formatervezés látványosabb volt, mint a mai.

Ez a típus járt a vidéki nagyvárosokban. Miskolcon is, Debrecenben is. Lehet, hogy Szegeden is. Budapesten nem láttam ilyen típust.

A régi villamos típusok belső tere szinte művészi kialakítású volt. 

Alapvető építőelem volt a fa.

A Váci úton 1975 tájékán még közlekedtek ilyen kocsik.

Ugye szép?

A magyar Alstom. Ganz gyártmány. Nem sikerült forgalomba állítani, valaki megfúrta.

Gőz HÉV.

Ilyen típusú HÉV szerelvények még közlekedtek 1975 körül a ráckevei vonalon.

A HÉV szerelvények is modernebbek lettek.

Egy mai típus. Azt hiszem, ez a típus még forgalomban van.

A barátságos BKV. Ilyet már csak múzeumban látni.

Ez az igazi. Elővárosi közlekedésre ajánlom egyeseknek.

A BKV és Budapest trójai tehene.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr2414049040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása