kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A budai kaptárkövek

2012. november 06. - xbroad
A kaptárkövek keményebb, szilárdak kőzetekből álló kövek, amelyek ellenállva az eróziónak kiemelkedtek környezetükből. Leginkább cukorsüveg alakúak.

Jellemző rájuk, hogy a későbbi korokban az emberek mélyedéseket, lyukakat, kaptárfülkéket vájtak ezekbe a sziklákba. Az irodalmat lapozgatva nekem az jön át, hogy nem sikerült még tisztázni azt, hogy mi célt szolgáltak ezek a kőbe vésett fülkék. Lehet, hogy tényleg kaptárak voltak és méheknek adtak otthont. Más vélekedések szerint halottak hamvait helyezték ide. Egyesek kultikus helynek tartják a fülkéket, amelyek áldozati tárgyak elhelyezésére szolgáltak. 

A budai kaptárkövek az N47 28.501 E18 54.873 koordináták környezetében találhatók. Megközelítését az alábbi útvonalon javasolom. A Budaörsöt Budakeszivel összekötő útról az N47 28.951 E18 54.354 koordinátánál térj le dél-kelet felé. Ez egy földút. A földúton haladj egy kilométert és parkolj le. Szállj ki és indulj el dél felé ... Ebben a térségben találod a kaptárköveket.


Az egyik kaptárkő.

A másik kaptárkő.

A kaptárkövek feletti sziklaszirten.

Ide ki kellett volna másznom, de nem volt bátorságom.  A facsonkba próbáltam kapaszkodni, de nagyon mozgott, féltem, hogy kitörik.

Inkább még nézelődtem a szikla tetején.

Március közepe volt, de szélárnyékban, napsütésben már kibújtak a kis sárgák ...

Róluk van szó ...

Márciusi panoráma. Kicsit szürkécske, de az ég kék!

A két kaptárkő együtt. Ha lenne levél a fákon, nem is lehetne látni a köveket.

A szikla, amelyik kifogott rajtam.

Rét. A rét szélén egy kis patak folyik. Elég széles, kerülnöm kellet egy hídig.

Ott lenn voltunk a völgy zugában.

További érdekes sziklaalakzatok is várják a felfedezőket a környéken.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr9414049036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béla 2016.04.23. 21:47:50

Kaptárkövek keresése.
Budakeszi felől jövet a Kecskehegyi bánya jobbra és balra az elhagyott katonai őrtorony és épület.Eddig jutottam ,meg mindenhová,de a Kaptárköveket nem leltem.Segitsetek,csak térképem, iránytűm és kedvem van csavarogni.Cimem:esztergabela@citromail.hu
süti beállítások módosítása