kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Péliföldszentkereszt

2012. december 09. - xbroad
Péliföldszentkereszt Bajót településrésze Komárom-Esztergom megye északkeleti részén, a Gerecse keleti nyúlványain, a Bajna-Nyergesújfalu-Bajót közötti területen.

Péliföldszentkereszt és környéke ősidők óta lakott hely, melyet a közelében található Berény-vár nevű, ismeretlen eredetű földvár, és az Öreg-kő sziklafalában lévő Jankovich-barlangban megtalált ősembermaradványok, a solutréei és magdaléna kori kultúra számos ritka emléke is bizonyít.

Barkóczy Ferenc hercegprímás kolostort építtetett a nazarénusoknak, akik 1763 és 1770 között működtek itt. Utánuk a pálos rend letelepítését kísérelték meg először 1866 és 1867, majd 1903 és 1906 között.

1913 novemberétől a kegyhelyet Don Bosco Szalézi Társasága vette át.

1950-ben a szalézi rendet feloszlatták, az épületeket államosították. Vájárképző iskola és internátus működött itt 1950-1981 között, majd az emeletes zarándokház fogház lett, gondozottjai a szénbányában dolgoztak. A manzárdos teológiaépület a helyi TSZ vadászháza lett.

1992-től kezdve fokozatosan visszaköltözött a kolostorba a szalézi rend, jelenleg is ők üzemeltetik a helyet. Péliföldszentkereszt régi búcsújáróhely, 13. századi temploma műemlék. Egy kálvária is található itt.

Péliföldszentkereszten halad át az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra útvonala.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/


A kegytemplom. A templom természetvédelmi területen fekszik.

A templom belseje. A főoltár.

Szószék. És még egy oltár.

A karzat és az orgona a bejárat fölött.

A templom mellet található a kálvária. Ez egy igen szép kálvária.

A környezet is szép. Nagyon.

A kálvária keresztjei és szobrai.

Már a télre készültek? Vagy szoboravatásra? Nem sikerült megtudnom.

Oldalról.

Sajnos viszonylag sűrű köd volt, mikor arra jártunk. Gondolom mégis érzékelhető a természeti környezet szépsége, gondozottsága.

Szabadtéri oltár. Ha nem fér be a tömeg a templomba, akkor gondolom itt folyik a prédikálás.

Ha majd itt jársz, menj közelebb.

Mint a legtöbb kegyhelyen, itt is van kút.

Úgy hívják, hogy Mária-kút és 2008-ban felújították.

A "K" jelzésű út.

A kegytemplomtól a Mária-kútig vezető út világítással is rendelkezik. Képzeld el búcsújárás idején, este, kivilágítva ...

Savio Szent Domonkos szalézi szent, a ministránsok védőszentje.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr1214048984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2013.10.11. 16:11:54

A szobor nem a nevezett Szent Domonkost, hanem Savio Szent Domonkos szalézi szentet, a ministránsok védőszentjét ábrázolja.
süti beállítások módosítása