kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A fóti Károlyi-kastély

2012. december 22. - xbroad
"A Budapesttől 17 km-re fekvő Fót 1808-ban került a Károlyi család birtokába. A mai kastély helyén álló egykori földszintes kúriát a XVIII. század végén ismeretlen építőművész tervei alapján emelték. 1830-tól az épületet többször jelentősen átalakították, bővítették. Az 1840-es évek átalakításait Ybl Miklós vezette, a kastély ekkor nyerte el mai klasszicista stílusú külső képét.

Ezzel párhuzamosan a kastélyt körülvevő parkban halastavat létesítettek, s ekkor történt a kert különleges növény- és faegyütteseinek telepítése is.

Kuriózumnak számít, hogy hazánk egyik legimpozánsabb klasszicista kastélyát ma ismét a Károlyi család - Károlyi László gróf és családja lakja." Forrás: http://fot.hu/

"A fóti Károlyi István Gyermekközpont 55 éves múltra tekint vissza, és mindig különleges helyet foglalt el a magyar gyermekvédelemben. A mai Gyermekközpont és elődje, a Fóti Gyermekváros története során összesen körülbelül hatezer gyermeknek biztosított otthont, és több száz munkatársának megélhetést.
Oldalainkat böngészve megismerheti intézményünk történetét, betekintést nyerhet mindennapjaiba, működésébe." Forrás: http://www.wp.kigyk.hu/

A kastélykertről töltök fel néhány képet.


A parkban évszázados fákat csodálhatsz meg. Ha senki nincs a környéken, öleld át. Érezd az erőt!

A horgásztó partján üldögélhetsz, elmélyedhetsz, elmélkedhetsz. Gondolatébresztő környezet.

Enyhe szellő borzolta a tó vizét, de a védett öblöcskében tükörsima volt a víz.

Több helyen is a gyermekvárosra emlékeztető szobrok díszítik a parkot.

Lány korsóval.

Ösvény fut körbe a tavon. Körbejártam. Minden arcát megnézegettem.

Ez az arc volt az egyik legszebb arca. Minden gátlását levetkőzte és megmutatta teljes szépségét. Azóta is hálás vagyok érte.

Szokatlan módon az itteni kacsák mindig távolabbra húzódtak, ha közeledtem hozzájuk. Lehet, hogy nem itt élő, átvonuló kacsák voltak? Vagy valaki valamikor bántotta őket? A kép előterében a fiatal pár, mintha még nem lenne teljesen felnőve. Ugye?

A kastély parkja közpark. A helybeliek kedvelik. Pihennek, sportolnak a parkban. Itt egy gyerek biciklivel vezet fel két futó felnőttet. Tetszett. :)

A Károlyi-kastély. Szép.

Egy majdnem kiszáradt hatalmas fa. Néhány ágvégben még volt élet. Szurkolok neki, hogy megerősödjön.

A kastély homlokzati oszlopai oldalról. Mögötte a református templom.

A nagykárolyi károlyi grófi címer pontos mása. Készítette: Varga Gábor.

Ősz volt már nagyon. Verőfényes ősz.

A kastély előtti téren simogatóan sütött a nap. Én is napfürdőztem egyet. :)

Egy érdekes szobor. Ha valaki segít, hogy mi a szobor neve, szívesen veszem.

Nagyon jól éreztem magamat a parkban. Ide többször is be fogok nézni, ha erre visz utam.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5614048970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása