kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Hűvösvölgytől a Hármashatár-hegyig

2013. január 22. - xbroad
Hűvösvölgy Budapest egyik városrésze a II. kerületben. 1847-ben kapta mai nevét a német Im Kühlental helyett. Itt van a Gyermekvasút (korábbi nevén Úttörővasút) alsó végállomása.

A Hármashatár-hegy a Budai-hegység északi-északkeleti részében az Ördög-árok, a Duna völgye, a Solymári-völgy és a Pesthidegkúti-medence között elhelyezkedő rögcsoport központi 495 méter magas orma. Hármashatárhegy egy szóba írva Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A Hármashatár-hegy nevét a 19. században kapta, mert 1873-ig a hegycsúcson találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös hármas határa. A csúcs ma Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik.

A Hármashatár-hegy kedvelt kirándulóhely. A főleg dél-délkelet felé lépcsőzött gerincein, tölgyesekben és ültetett fenyvesekben árnyas sétautak találhatóak. Erdőtlen, dolomitsziklás csúcsáról körkilátás nyílik Budapestre, jó látási viszonyok esetén látható a Cserhát, a Mátra, a Pilis. A hegy csúcsán keresztül vezet az Országos Kéktúra útvonala. Itt működött a Hármashatár-hegyi turistaház, helyén ma étterem várja a vendégeket.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/


Már régebben végigjártam az Országos Kéktúra kék sáv jelzésű útját a Hűvösvölgy és a Hármashatár-hegy között. És más jelzésekre is bekíváncsiskodtam. Töltök fel néhány képet. Ok?


A pesthidegkúti  (hűvösvölgyi) vitorlázó repülőtér a Hármashatár-hegy lábánál fekszik. Lehet itt futni, biciklizni, stb.  Azt mondják, hogy utasként még vitorlázni is lehet.

Mátyás király vadaskertjének emlékműve. Ha kicsit bóklászol, találsz falmaradványokat, kastélyromokat is.

Az Oroszlán-szikla. A szikla egy oroszlánra hasonlító dolomittömb, amit utána faragtak, hogy még jobban hasonlítson az állatra. A szikla a második világháborúban megsérült. Szerinted?

Nem emlékszem mi ez, de a biztonság kedvéért feltöltöm ezt a képet.

Az Árpád-kilátó.

Az Árpád-kilátó Budapest II. kerületében található. 1929-ben építették fel Glück Frigyes kezdeményezésére a Látó-hegy 376 méter magas fenyőkkel beültetett tetejének délkeleti oldalára terméskőből, Friedrich Lóránt tervei szerint. A mai napig ebben a formában áll, 2001-ben felújították. A kilátó fedett terasszerű, népies stílusú építmény, amiről szép kilátás nyílik a hidakkal ívelt Dunára és a Budai-hegység déli és nyugati vonulataira. Forrás: http://hu.wikipedia.org/

A szép kilátás. 

A Hármashatár-hegy is kedvelt starthelye a siklóernyősöknek. Kedvező időben nagyon sokan próbálkoznak.

Egy sokkal szebb kilátás észak-kelet felé.

Repülős emlékmű valahol a Hármashatár-hegyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr2414048948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsi Macska 2013.04.15. 20:59:43

Kár, hogy valaki (valakik) bérbe vették a hegyet és élményparkot fognak csinálni: bob, nyári sí, stb....
süti beállítások módosítása