kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Séta a Városligetben

2013. február 10. - xbroad
A Városliget Budapest egyik városrésze, egyben a második legnagyobb közparkja a XIV. kerületben. Teljes területe 100 hektár (1 km²). Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban mintegy 6500 fa áll. A főváros kedvelt pihenőhelye és kulturális centruma, amiben vagy aminek határain számos nevezetesség, látványosság található. Városrész minőségében hivatalosan néhány lakó- illetve irodaházat is hozzá számolnak a pereme mentén.

A millennium idején, az ezredéves ünnepségekre épült meg határában a Hősök tere és rajta a Millenniumi emlékmű, a Vajdahunyad vára, illetve ezen belül számos magyarországi épület mása. Elkészült a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, majd fokozatosan a ma látható épületegyüttes többi eleme, a Városligeti tó, a Műjégpálya, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi gyógyfürdő, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. Itt van a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok is.

Mint Budapest egyik „hivatalos városrésze”, a határain belül található néhány bérház, illetve irodaház is, amelyekben a 2001-es népszámlálás adatai szerint 113 ember lakott.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/


Egyik legújabb büszkeségünk az Időkerék. Az Időkerék a világ legnagyobb homokórája, amelyet 2004. április 30-án, Magyarország EU-csatlakozása alkalmából avattak fel. Budapesten, az Ötvenhatosok terén (volt Felvonulási tér) található. Átmérője 8, szélessége 2 méter; vörös gránitból, rozsdamentes acélból és golyóálló üvegből készült. Tömege 60 tonna. Belsejében finomszemcsés homok hullik az alsó részbe. (Forrás: Wikipédia.)

A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. Határai: Millenniumi Emlékmű, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok. (Forrás: Wikipédia.)

A Vajdahunyad vára (hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport) Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes a budapesti Városligetben. Budapest XIV. kerületében, a Városligeti-tó ún. Széchenyi-szigetén található. Négy hídon keresztül közelíthető meg. (Forrás: Wikipédia.)

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városligetben, az Állatkerti körút 6-12. szám alatt található, területe 1986 óta természetvédelmi terület. (Forrás: Wikipédia.)

A városliget elmaradhatatlan kellékei a lufik és más sok-sok nem is tudom mik , amik nélkül nincs Városliget.

A fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2008. december 15-én aláírta a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításáról szóló támogatási szerződést. A rekonstrukció keretében 2011 végéig felújítják a jégpályát és a fogadóépületet, emellett a II. világháborúban lebombázott épületszárnyat is újjáépítik. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztés 3,175 milliárd forintos uniós támogatás segítségével jön létre. (Forrás: http://www.mujegpalya.hu/)

A Fővárosi Nagycirkusz Budapest XIV. kerületében található a Városligetben, a Vidámpark és a Fővárosi Állat- és Növénykert között helyezkedik el. A Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, befogadóképessége 1850 fő. Időjárástól való függetlenségének köszönhetően az épület a közönség előtt télen és nyáron egyaránt nyitva áll. A Fővárosi Nagycirkusz újabban a cirkuszi produkciók mellett több komolyzenei hangversenynek is otthont ad. Rendeztek itt már divatbemutatót, sportrendezvényt, könnyűzenei koncertet, néptánc előadást, valamint színházi és operett előadást is láthattak a nézők. (Forrás: Wikipédia.)

A Széchenyi gyógyfürdő, becenevén a Szecska, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melynek építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A Városligetben található fürdő termálvízellátását jelenleg az 1938-ban átadott II. számú, „Szent István” kút, hidegvíz ellátását 6 darab kisebb kút biztosítja. A komplexum 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik. (Forrás: Wikipédia.)

A Vidámpark. 2012 során több, egymásnak ellentmondó hír is született a Park jövőjéről. Ezek egyike szerint a park 2012 végéig működne vidámparkként. Helyén egyrészt a Magyar Mesepark nyílna, melyben a gyerekek a mesék szereplőivel ismerkedhetnek meg, másrészt az Ősvilág Csarnok, melyben a látogatók esőerdei környezetben sétálgathatnának. (Forrás: Wikipédia.)

A Széchenyi gyógyfürdő hátsó bejárata.

A Petőfi Csarnok épülete Budapest egyetlen ifjúsági szabadidőközpontja. A Városligetben található, röviden csak PeCsa néven emlegetett csarnok népszerű könnyűzenei koncerthelyszín, évente több száz kulturális rendezvénynek és kiállításnak ad helyet, valamint számos közösségi klubot is működtet. (Forrás: Wikipédia.)

Az ötvenhatos emlékmű az Ötvenhatosok terén.

Az ötvenhatos emléktábla.

Az ötvenhatos zászló.

A Városliget. Ahogy én szeretem.

Fa, fű és virág. (A virág ezen a képen nem látszik.)

A Városligetet átszeli az M3 autópályára vezető forgalmas út. Ha tőlem függne, nem így lenne. Nem tőlem függ.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7514048938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása