kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Pilisszentlászló, Senváclav

2013. február 20. - xbroad
Pilisszentlászló a Visegrádi-hegység legmagasabban fekvő települése (kb. 360 m). Szentendrétől 8 km távolságra van a Szentendre-Visegrád-Lepence úton. A község minden oldalról hegyekkel van körülvéve: Szent László-hegy (590 m), a Rózsa-hegy (549 m), az öreg Pap-hegy (567 m) és a Tüskés-hegy (510 m). A Visegrádi-hegység összes nevezetessége könnyen elérhető a községből. (Visegrád, Dobogó-kő, Rám-szakadék, Vörös-kő)

Valószínűleg nagyon régen lakott település, az Árpád-ház idejétől királyaink vadászni jártak a közeli erdőkbe. 1291-ben III. Endre király vadászházat épített a jelenlegi templomdombon, majd a pálosoknak ajándékozta, akik kolostorrá építették át. Gentilis bíboros, pápai követ itt kötött egyezséget 1308-ban Csák Mátéval, hogy ismerje el Károly Róbertet magyar királyként. Nagy Lajos és Mátyás király is gyakran időzött a kolostorban. A török hódoltság alatt elpusztult a kolostor. A török kiűzése után a mai Szlovákia területéről jöttek pálosok és hoztak magukkal szlovák telepeseket, akik újjáépítették a falut. A középkorban a falut Kékesnek hívták, az újjáépítés során kapta a Szentlászló nevet.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/

Szentendre felől érkezve egy éles balkanyar után feltűnik Pilisszentlászló.

Ha nem tértél le a faluba, megállhatsz a Kisrigó Vendéglő parkolójában is.

A faluban több vendéglátóhely várja a vendégeket.  

A falu központjában álló kápolna 1825-ben épült.

A kápolna oldalában áll a falu névadójának, Szent László királynak a szobra.

A falu barokk templomát 1770 és 1772 között építtették a pálos szerzetesek a török időkben elpusztult régi templom helyén.

Gentilis bíboros, pápai követ itt kötött egyezséget 1308-ban Csák Mátéval, hogy ismerje el Károly Róbertet magyar királyként. A középkorban a falut Kékesnek hívták.

A Jánosik kocsma. Jánosik híres szlovák betyár volt. Jánosík a szlovákok körében legendává vált, életét számos irodalmi mű és film dolgozza fel. Gyerekkorom egyik kedvence volt a róla szóló kalandfilm.

A Jánosik kocsma egy igen korrekten diszkrét kocsma. :)

Hotelt is találsz, ha megaludnál.

Turistautak indulnak, érkeznek szép számmal.

A hideg nyirkos idő nem szegte kedvét az edzettebb kirándulóknak.

Sokan autóval érkeztek egy jó ebéd reményében. A Kisrigó vendéglő parkolója tele volt.

Egy ebéd utáni rövid sétára a lehetőség adott volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr5814048932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilona Czikora 2015.11.08. 09:40:56

Szép falu !
süti beállítások módosítása