kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Aiguille du Midi, Mont Blanc, Chamonix

2013. február 24. - xbroad
Chamonix egy kedves kis városka a francia Alpokban, 1030 méter tengerszint feletti magasságban, a Mont Blanc masszívum tövében. 

Innen indul a felvonó az Aiguille du Midi-re, ami egy 3842 m magas hegycsúcs, rajta Európa legmagasabban fekvő kilátójával (3778 m). Ennél közelebb nem juthatsz a Mont Blanc-hoz mászás nélkül.

A felvonó becsületes neve: Téléphérique de l'Aiguille du Midi. Egy átszállással, 20 perc alatt visz fel a kilátóba, ahonnan elképesztő látvány tárul a francia és olasz Alpokra. Bár nem értünk hozzá, utólag azt gondoljuk, az átszállás kifejezetten jól jön, hiszen lehet 5-6 percig akklimatizálódni 2317 m-en. 

A felvonó ára meglehetősen borsos, egy felnőtt részére 50 euro az oda-vissza jegy. Mégis azt mondom, hogy kihagyhatatlan, a látvány fantasztikus!

Chamonix-ban 30 fok volt, fent a csúcson fagypont alatt volt a hőmérséklet. Lent még nehéz volt elképzelni, hogy szükség lesz a vastag polárra, fent már bántuk, hogy csak ennyi meleg cuccal készültünk :)

Az Aiguille du Midi-n már elég ritka a levegő. Nem vagyunk hozzászokva ehhez, és légszomjat okozott 2x10 lépcsőfok megmászása is... :-)

Az Aiguille du Midiről tettünk még egy körtúrát a hegyek közé, 4 személyes buborékos felvonóval.

(A pontos adatokat a wikipedia-ról szedtem.)

Még lent, Chamonix-ban
A pénztárnál
Átszállás
Hű...
Nem túl jó a képminőség, de a lényeg látszik: az ott lent Chamonix B-)
Áttekintés :)
Aiguille du Midi

Ilyen buborékban tettünk meg egy órás körtúrát a csúcsok között. Magát a Mont Blanc-t nem lehetett látni, vagy felhő, vagy egy másik csúcs takarta, de attól az még ott van :)
Nem tudsz vele betelni...

Gleccser
A Doki gépével még jobb képek készültek. Balra lent Chamonix...
Ez a gleccser külön bejegyzést kap. Sajnos vészesen fogy...
Másznak. Respect.
Ők is másznak... durva!
Még augusztusban is van pár réteg hó, vagy inkább jég...
Nagyon gyorsan változik az ég képe, jönnek-mennek a felhők.
Alpinisták, hegymászók, és egy tábor.
No comment... Doki legjobb képe aznap.
View

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3214048926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p 2013.02.25. 11:57:34

Lenyűgöző! És micsoda színek:)
süti beállítások módosítása