kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Kis séta az esztergomi vár és bazilika körül

2013. március 29. - xbroad
A Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház vagy Esztergomi bazilika, egy klasszicista stílusban épült templom Esztergomban, a Szent István téren. Az épület a magyar katolikus egyház főszékesegyháza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete. Méreteit tekintve Európa egyik legnagyobb bazilikája, a római Szent Péter-bazilika (132 m), a londoni Szent Pál-katedrális (108 m), a Milánói dóm (157 m) és a Kölni dóm (157 m) után, világviszonylatban a 18. helyen áll.

A főbejárat felett kőbe vésett latin felirat olvasható: CAPUT MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE, vagyis: A magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója.

Forrás: itt.


CAPUT MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE, vagyis: A magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója.

Kitekintés a Várhegyről Esztergomra.

A Szent Tamás kápolna és kálvária a Várhegyről nézve.

A vár bejárata és balra Vígh Tamás szobra: a Városalapító.

István megkoronázása.

Elég dacos, bár a tekintete átszellemült.

A Macskaút. (Vm+, Km+ jelzések.)

A vár falai mögött.

A várkapu.

Esztergom a Várhegy oldalából.

A vár egy részlete.

Kiszolgált harangok.

A borkulturális központ. :) Nem láttam még ilyet.

A Bazilika. Napjainkban alaprajzi megoldásától függetlenül a bazilika elnevezést alkalmazzák a kiemelt jelentőségű katolikus templomokra.

Körbejártam a várat.

Az Esztergomi Bazilika külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, és egyben az ország legmagasabb épülete.


A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr9314048898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása