kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Pilismarót néhány nevezetessége

2013. április 09. - xbroad
A község egyik említésre méltó műemléke a Református Dombon található, az 1560-1590 között épített, 1685-86-ban átépített református templom. A Szent Lőrinc tiszteletére épített templomot egykor még a katolikusok építették, majd a török kiűzése után a reformátusok használták. 1788-ban véglegesen a reformátusok vásárolták meg, s 1810-1820 között klasszicista stílusban kibővítették (Feigler Ferenc építőmester). Homlokzat előtti hegyes sisakos órapárkányos tornya van, a torony kőkeretes kapuját pálos címer díszíti, felette az ablak könyöklőjén 1686-os évszám. Hajója síkmennyezetes, tornya 1921-ben épült újjá egy tűzvész után. Három harangja és hatregiszteres orgonája van.

Érdemes megnézni a szintén műemléki védettség alatt álló 200 éves, a közelmúltban felújított Szent Lőrinc plébániatemplomot, amely a Köztársaság téren áll. A templom 1787-1792 között középkori eredetű körtemplom (talán a középkori Nagy-Marót falu plébániatemploma) helyére épült, 1810-ben átépítették. Homlokzati tornyos, nagyméretű épület, falpilléres homlokzattal, egyenes záródású szentéllyel. A templom melletti kőkeresztet a XIX. század végén állították.

Érdekes legendája fűződik Pilismarótnak Dobozi Mihályoz, akinek tiszteletére a falu főterén 1924-ben Pongrácz D. Szigfrid szobrászművész által készített emlékművet állítottak. A legenda szerint amikor a mohácsi vész után a győztes török hadak elözönlötték az országot, Dobozi Mihály magyar köznemes és harcos társai családjaikkal együtt a község területén szekértáborban sáncolták el magukat. A török túlerő szétverte a tábort. Dobozi lovára kapta feleségét és a maróti erődítményből menekült Basaharc felé. A ló azonban a kettős teher alatt összeroskadt. A hűséges feleség ekkor könyörögve kérte urát, hogy ölje meg őt, nehogy a törökök kezére kerüljön. Dobozi tőrével leszúrta nejét, maga pedig szembeszállt üldözőivel és hősi harc után elesett. A történészek szerint a Nyergesújfalutól délre fekvő Pusztamarót volt a véres események színtere.

Forrás: itt.

A pilismaróti műemlék református templom a Református-dombon. Épült a XVI. században, átépítésre került a XVII. században. Bemenni nem tudtam, az ajtó zárva volt.

Az ablak alatt látható az 1686-os évszám. A bejárat fölött pálos címer látható. A képen is sejlik valami.

Szép templom.

A templomhoz egy viszonylag hosszú lépcsősor vezet fel Pilismarót főutcájáról.

A római katolikus templom látképe a Református-dombról.

A templom a Köztársaság téren található. A Köztársaság tér Pilismarót főtere.

A római katolikus templom belseje. Itt nyitva találtam a bejáratot, így készítettem egy képet. Mértéktartó.

A templom oldalában egy XIX. századi kőkereszt.

Egy többcélú emlékmű. Főoldalán Dobozi Mihály és Hitvese története.

A történetet megörökítő relief és emléktábla. Az eseményeket részletesebben a bejegyzés felső, szöveges részében ismerheted meg.

A Heckenast villa. Jelenleg nem látogatható, be van zárva.

Az emléktábla. Reméljük, hogy rövid időn belül felújításra és a látogatók számára megnyitásra kerül.

Útban a Duna-partra találunk még egy többcélú emlékművet. 1920, 1956.

1848 és a hátoldalon 896.

Pilismarót kirándulások kiinduló pontja is lehet. A táblákon látszik az idő harapása, de még jól olvashatóak.

A pilismaróti Duna-part.

Látkép a Duna-partra vezető úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6814048892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása