kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Budajenő, egy gyöngyszem

2013. április 17. - xbroad
"És, tessék mondani, hol van az a Budajenő?" - van aki e kérdés elé egy elnézést kéreket is tesz, van aki nem, végül is nem olyan nagy szégyen az, ha valaki nem ismeri ezt az ezernél alig nagyobb lélekszámú kis falut. Hol is vagyunk hát? A budai hegyek túloldalán, Budapestről nézve alig húsz kilométerre nyugatra a fővárostól, a Zsámbéki - medence peremén. A település a környék egyik gyöngyszeme, ahol a régi és az új, a falusi hangulat és a városi mentalitás különleges egyveleget, de mégis összhangot teremt.

Mai településünk ősének, Jenőnek a neve 1225-ben fordult elő először írásos forrásban. Az utalás arról szól, hogy II. Endre király a szolga győri várjobbágyok Jenőn (in villa Jeneu) levő két telkét a budai szigeten levő Szent Mihály egyháznak adományozza. Hogy a település az 1225-ös évnél valamivel régebbi alapítású, arra a régészeti leletek mellett a Kálváriahegyen álló régi templom falazatáról, ennek bizánci stílusjegyeiről, illetve a gótikus stílus teljes hiányából lehet következtetni.

A régi település nem a mainak a helyén, hanem a kápolnahegyi kis templom környékén és a közelében levő völgyben lehetett. Lakói valószínűleg az apátság béresei voltak. Életük, sorsuk teljesen a telki apátsághoz kötődött.

Forrás: Budajenő

Budajenő árpád-kori kápolnája, ami egyben kálvária-kápolna is.

Egyszerű, tiszta, szép és rendezett.

Bizánci stílusjegyek ...

Gótikus stílusjegyek nem azonosíthatók ...

Hátulról is csinos.

A kápolna oldalában pihenőpadok találhatók. Egy kis elmélyülés mindig jót tesz.

A kápolna mellett található egy régi temető. A kőkereszten 1795-ös évszám szerepel. A képen a kápolnától balra látható első "fejfa" szív alakú.

A római katolikus templom. Nagyon rendben van.

Budajenőn is van pincesor ...

Pincesor és templom.

A torony.

Budajenőn még műemlék magtár is található.

A helyszínen azért más: nem csak a szépség járja át a szemlélődőt, hanem megérinti a régi korok hangulata is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr1714048888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása