kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Kesztölc

2013. április 19. - xbroad
Kesztölc a Pilis hegység délnyugati lábánál található település. A falu első okleveles említése 1075-ből való Kistelci alakban.

A környék híres szőlő- és bortermeléséről. Hangulatos pincesorai, melyek nagy része a hegyoldalba vájt pincéből áll, különösen érdemes említésre.

Egy legenda szerint az 1956-os események idején a község lakói kikiáltották a „Kesztölci Köztársaságot”, amely Magyarországból kiválva kérte volna felvételét az ENSZ-be, vagy más változat szerint Csehszlovákiához csatlakoztak volna.

1971-ben nyitották meg a község legjelentősebb ipari létesítményét, a lencsehegyi bányát, majd később a második lencsehegyi bányaüzemet. Az 1980-as években Lencsehegy volt a Dorogi Szénbányák Állami Vállalat legjelentősebb bányája, amely 2004-ig termelt.

A falu területéhez tartozik még a közeli Klastrompuszta is. A pálosok itt építették fel Boldog Özséb vezetésével első, Szent Kereszt tiszteletére emelt monostorukat 1250 táján. A Klastrompuszta fölé magasodó Kéményszikláról gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Kesztölctől kb. 3 km-re található Klastrompuszta. Csendes üdülőhely, melynek romkertje történelmi időket idéz. Az egyetlen magyar alapítású rend klastromában itt, Klastrompusztán éltek a remete pálosok. Ha a linkre klikkelsz, elvisz Klastrompusztára.

Forrás: Wikipédia

Kesztölc látképe a 117-es útról.

A bányász emlékmű: egy stilizált bánya vájat.

Ilyen volt a bánya. Képzeld el, hogy ez a vájat a föld alatt van ...

Emléktáblák.

A kesztölci pincesor a főutcán.

A pincesor több szintes. Ha jól számoltam, három egymás fölötti utcában láttam pincéket.

A hősök emlékműve a község központjában.

Kesztölc temploma.

A templom mögött kálvária és temető található. Itt vezet át egy turistaút is.

A múlt ...

A kesztölci faluház.

Kesztölcnek is van keresztje a falutól délre található Magosi-domb tetején. A dombról szép kilátás nyílik a falura és a hegyekre.

A templom környéke.

A templom.

Kilátás a Gerecse felé.

A templom nagyon szép, újszerű, nem tudtam bejutni, zárva volt az ajtaja. Gyerekkoromban ezek az ajtók mindig nyitva voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr7714048886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása