kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Ökológiai tanösvény, Szigetszentmiklós

2013. május 27. - xbroad
A tanösvény története a mellékág hajózóútjának mederalakítási munkálataival kezdődnek, amikor a hajózóút mélyítése miatt eltávolítandó homokos kavicsot a partok előtt hosszirányban, zátonyszerűen helyezték el a múlt század ötvenes-hatvanas éveitől kezdve. Az így kialakult iszapos-kavicsos zátonyokon részben őshonos, részben behurcolt növényfajok telepedtek meg, majd már állatok is kihasználták az új lehetőséget. Az elmúlt két-három évtizedben a fák és bokrok nagyra nőttek, a nádas és a gyékény megerősödött, a zátony anyaga összetömörödött és a part felé elzárt, mocsaras öblözetek alakultak ki, ahol vízi madarak nevelhetik elzártan, megközelíthetetlenül fészekaljukat.

A tanösvény építési munkálatai során alapelv volt, hogy a kialakult természetes-természetközeli állapotot minél kevésbé módosítsa az emberi beavatkozás. Csak a legszükségesebb zátonyalakítási, feltöltési, koronaszint-emelési beavatkozásokra került sor 2002-ben. A belső öblözetek és a hajózóút közötti kapcsolatot biztosító kicsiny ágak és átereszek érintetlenek maradtak.

A kialakult új sétány lehetővé teszi azt, hogy a figyelmes és türelmes idelátogató a maguk megszokott környezetében lássa az itt előforduló növény- és állatfajokat. A cél az, hogy hosszú időn keresztül, a tájba illeszkedő módon, az élővilágot legkisebb mértékben zavarva biztosítsa a tanösvény a sétálók lehetőségét arra, hogy városlakóként az igazi természetben töltsék a pihenés óráit.

Forrás: Itt.

A belső öblözet. A belső öblözetet a tanösvény választja el a hajózó úttól. Nagyon alacsony a vízszint, látni a nád tövén.

A tanösvény déli végén híd biztosítja a part és a tanösvény összeköttetését.

A tanösvény a zátony tetején vezet, az öblözetet a hajózó úttal összekötő csatornák fölött kisebb hidakon lehet átkelni.

A tanösvényen táblák segítik az eligazodást. Ez a tábla a nádas madárvilágát mutatja be.

Ez a tábla a civilizáció közelségére utal. Ilyet csak ember csinál.

A tanösvényen több hangulatos hidacska is található.

Egy récepár. Imádom őket, barátságosak.

Egy szárcsa. Nagyon tapossa a vizet, hogy helyben maradjon. Nagy volt a sodrás, biztosan nyitva volt a zsilip a víz pótlására.

A zátony északi része kiszélesedik, pihenőpark jelleget ölt.

Csónakkikötő.

Lehet itt evezni, kutyát úsztatni ...

Tavalyi gyékény.

Egy hattyú.

A tanösvény északi vége. Itt is van egy kis híd, amin át elérhető a part. Úgy tűnik, hogy a zátony kedvelt pihenőhely.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr3214048860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása