kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Csikóvár hegyek

2013. július 06. - xbroad
A Nagy-csikóvár 556 méter magas hegy a Pilis hegycsoportjában, Pomáz határában. Nevét a XV. században élt Chyko (Csikó) nemzetségtől vette. Pomázi Chyko János a vidék nagy részét erőszakkal elfoglalta, s a ma Csikóvárnak nevezett hegyen várat építtetett. A merészen kiemelkedő kúpon, mely az egész hegyvidéken s a Duna-menti lapályon uralkodik, ma is tanúskodnak még némi kőhányások és mély árkok e vár egykori fennállásáról. (Forrás: Itt.)

A Csikóváraljai turistaház mellett parkoltunk. Van ott egy parkoló. (N47 39.766 E18 58.764) A Z4 jelzést követve kezdtük kirándulásunkat. A Z4 és Z+ jelzések találkozásánál található a Gyopár-forrás. (N47 39.962 E18 59.138)

A Z+ jelzésen balra tértünk, majd nem egészen száz méter múlva jobbra, a Zq jelzésre. A Zq jelzés mentén két kilátóhelyet is találtunk. Ha már ott voltunk kitértünk, megnéztük a gyönyörű panorámát. (N47 40.049 E18 59.307; N47 40.154 E18 59.370)

A Zq jelzésről balra tértünk a Z3 jelzésre. A Z3 átvezet a Kis-csikóváron és a Nagy-csikóváron is. Mikor elértük a P+ jelzést, balra tértünk, majd újra balra a Z+ jelzésen. A végén jobbra a Z4 jelzésen értünk vissza a parkolóhoz.

A túra teljes hossza 7-8 kilométer. Kezdő magassága a parkolónál 210 méter, legmagasabb pontja a Nagy-csikóvár csúcsa, 556 méter. A felfelé szakaszban vannak keményebb részek, de nem annyira veszélyes. Lefelé lehet pihenni. Jó kirándulást!

A Nagy-csikóvár Csobánka központjából. Az a kúp ott szemben a Nagy-csikóvár.

A két Csikóvár a pomázi útról.

A parkoló. Aznap többen jártuk a környéket.

Kilátás a csobánkai völgyre.

A Kevélyek. Mind a három. De szépek!

Szeretem a kilátóhelyeket.

Ezen a képen már látszik egy kis Pilis is.

Az út során pihenőhelyek várják a pihenni vágyókat.

A Gyopár-forrás. Éppen csak csepegett.

Tovább az úton. Ösvény a Gyopár-forrásnál.

Egyre magasabbra érünk. Ez a kép második kilátóhelyen látható.

A Nagy-csikóvárról már a Pilis is jól látszik.

Egy dagonyás rész.

Defektes erdészeti technika a két Csikóvár között. Gumidefektes.

A Z3 jelzésű út, csúcsközelben.

Ez a Nagy-csikóvár. :)

Ez pedig a Pilis.

Kilátás az első kilátóhelyről Pomáz felé.

Átértünk, felettünk a Nagy-csikóvár. Most a P+ és a Z+ jelzéseket követve visszasétálunk a parkolóhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr2014048848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása