kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Pilis tetején (lefelé)

2013. július 18. - xbroad
Miután kinézelődtem magamat a siklóernyős starthelyen (Pilis-tető), visszatértem a Z jelzésre és azon haladtam majdnem három kilométert északnyugat felé egy útbaigazító tábláig. A táblánál a P+ jelzésen jobbra tértem. A P+ jelzés a Nagy-Szoplák oldalában és a Vaskapu-völgyön keresztül levezet a Mária-padig, ahonnan újra a Z jelzést követheted Pilisszentkeresztig, és már meg is érkeztél. 

Akik szeretik a barlangokat, a N47 42.293 E18 52.039 koordináták közelében több barlangot is találnak.

A túrának ez a szakasza 8-9 km hosszú. A túra teljes hossza Pilisszentkereszttől Pilisszentkeresztig nem több mint 13-14 kilométer.

Jó kirándulást!


A Z jelzés mentén egy szirt fölött, a N47 41.278 E18 51.978 ponton, kilátóhely található. Érdemes kicsit itt is elidőzni, nézelődni.

Ha kellően kihajolsz, esetleg lejjebb ereszkedsz, messzire lehet látni.

A Z jelzés egy nagyon szép, szellős, szintben haladó út. Hétszáz méter magasságban kanyarog. Az körülbelül pontosan annyi, mint a Dobogó-kő magassága.

Ennél a táblánál (N47 42.364 E18 51.282) ne felejts el jobbra fordulni a Mária-pad irányába. Persze csak akkor, ha a P+ jelzésen szeretnél leereszkedni a Pilisről. Vannak még lehetőségek ...

A P+ jelzés egy rövid szakaszon aszfaltozott erdészeti úton vezet. A N47 42.364 E18 51.282 pontnál figyelj, mert könnyű elvéteni a jelet. Itt jobbra le!

Egy rövid, kellemetlen, benőtt szakasz után nagyon szép erdőben sétálhatsz. Nézelődés közben Ludas Matyi és Döbrögi jutott eszembe.

Aztán eléred a Vaskapu-völgyet.

Völgyek kereszteződése. A Vaskapu-völgy mélye.

Itt vezet a Téry emlékút is. A fa egy pecsételőhely. A pecsétnek hűlt helye ... Régebben a kék jelzésen lánccal odakötött vas pecsételőt raktak ki, mégis eltűnt. Hát, ez van. Innen lehet feltérni a barlangokhoz.

A völgy alja köves, igénybe veszi a térdet és bokát. Ilyen helyen a legjobb a bakancs.

A kanyar már a Mária-pad pihenőt rejti.

Esőház a Mária-pad pihenőnél.

Tovább Pilisszentkereszt felé ...

Pilisszentkereszten megnéztem a tájházat. Elvarázsolt. Fiatalodtam majd ötven évet.

Ráadásul belecsöppentem egy falunapi ünnepségbe. A falu születésnapját ünnepelték. Még futóverseny is volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8114048844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2013.07.19. 01:29:45

Ez nagyon szep, Koszonet a megosztasert!

Sándor 2013.07.31. 13:42:09

Szívesen! :)
süti beállítások módosítása