kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Tolcsva

2012. április 28. - xbroad
Tolcsva Magyarország északkeleti részén, Tokaj-hegyalja középső területén fekszik, Szerencs és Sátoraljaújhely között félúton. Nevét a Tolcsva patakról kapta, amely kettévágja a települést, mint a Duna Budapestet.

Tolcsva idegenforgalmi vonzerejét a sok műemlék, a világhírű hegyaljai bor és a szemet gyönyörködtető, szinte érintetlen természeti szépség adja. A településen sok műemlék jellegű épület található, amelyek tulajdonképpen a neves szőlősgazdák volt kastélyai.

A tájra jellemző szőlő fajták a furmint, a hárslevelű, és a muskotály. Az ezekből készült borok magas minőségét késői szüreteléssel és hagyományos feldolgozással érik el. A mustot hagyományos, több száz éves, nemes penésszel bélelt pincékben érlelik.

Az itt érlelt furmint szalmasárga színű bor, tiszta nyári virágokra, kiváltképp jázminra emlékeztető illattal. Ízében játékos gyümölcsösség és egy kis mézes utóíz fedezhető fel. Mondhatni fenséges. ;-)

A kastély kapuja is szőlőt terem.

Bekukkantottam az udvarra is.

Ahol a furmint terem.

Ez, ha jól emlékszem, muskotályos.

Árvalányhaj.

Sok-sok árvalányhaj.

Ott, messze, a Tokaji Nagy-kopasz.

Még több árvalányhaj.

Szálláshely udvara.

Elárulom: kedvenc szálláshelyem. Ha Tolcsván járok, itt szállok meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr1814049448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2012.07.16. 11:38:49

Kedves Természetjáró

Hétvégén éppen Tolcsvára mennék kirándulni, a Vilmos Vendégházba , mér csak ott van hely, de a külső környezetről nem igazán kaptunk leírást, ha neked van információd erről a szálláshelyről kérlek ird meg nekünk( ház hogy néz ki és milyen a kert) .előre is köszönöm Eszter

Sándor 2012.07.16. 20:58:37

Kedves Eszter!

A Vilmos Vendégházról sajnos nincs információm. Remélem, hogy jó színvonalú ellátásban lesz részetek. Érezzétek jól magatokat!
Ha megosztod majd tapasztalataidat oldalunkkal, köszönettel vesszük. Üdvözlettel: Sándor
süti beállítások módosítása