kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

A Kevély-nyereg

2012. május 23. - xbroad
A Kevély-nyereg Üröm és Csobánka között húzódik mintegy öt kilométer hosszúságban. A piros jelzés végig vezet az egész nyergen. A Nagy-Kevély és a Kis-Kevély visszafelé párhuzamos utakat is kínál, hogy ne legyen annyira "unalmas".

A Kevélyek sorban, Üröm irányából: Ezüst-Kevély, Nagy-Kevély, Kis-Kevély. A Nagy-Kevély 534 méter magas. A Nagy-Kevélyen sok jelzés találkozik. A kis tisztáson, a kéktúra pecsételő helynél válogatni lehet a jelzésekben. Javasolom, egyszer járd végig mindet.

Az Ezüst-Kevély (van aki Ezüst-hegynek szólítja) 415 méter magas. A Kis-Kevély 483 méter magas. Láthatjuk, ha már egyszer felértünk a gerincre, akkor séta van, nem hegymászás. Üröm felől egyáltalán nem vészes.

A Nagy-Kevélyen, ottani első túráim egyikén, furcsa érzésem volt. Éreztem, hogy ez a hegy szép. Meg sem tudom fogalmazni. Mert nem a látásom "mondta". Egyszerűen éreztem. Olyan volt, mint egy gondolatátvitel. Szerintem a Nagy-Kevély a pilisi csakrák egyike.


Felfelé a Kevély-nyeregre. A távolban a Hármashatár-hegy, a Szabadság-hegy (mostanában inkább Svábhegynek nevezik) és a János-hegy. Annyi mindent újra kellene tanulni ...

A Nagy-Kevély dél-keleti lejtője, az Ezüst-Kevély vonulata és a Megyeri híd.

A Megyeri híd megzoomolva. Így kicsit jobban látszik.

Az Ezüst-Kevély.

A Nagy-Kevélyről jó időben még az "Egri vár" is látszik.

Zöld levél, fehér szikla, kéklő hegyek. Távolban a Pilis-tető.

Pilis-tető, Kis-Kevély, sárga virágok, kéklés. Gyönyörű színek.

Szerényen megbújva a szikla oltalmában.

Innen a Hosszú-hegy is látszik, a Pilis-tető és a Kis-Kevély között. A Csillaghegy-Dorog teljesítménytúra útvonala ... miért végigrohanni egy ilyen szép utat ... csak szépen, lassan.

Pecsét tartó fa.

Az útválasztó tisztás. Van aki biciklivel jár.

A Nagy-Kevély fenséges sziklái. Dachsteini mészkő. :)

A kék jelzés útvonala ... most csak bekukkantunk.

Az "Egri vár" bejárata. Sehol egy török.

A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr8614049394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása