kirándulás - természetjárás

vagabundus

vagabundus

Szentendrei sikátorok

2012. május 26. - xbroad
Az értelmező szótár szerint a sikátor nagyon szűk kis utca, köz. Sikátor, az egy magyar község neve is valahol Pannonhalma közelében. Van ilyen című film is. Van Sikátor nevű zenekar is. Szóval mindenféle sikátorok vannak.

Szentendrei felfedező útjaim során számos olyan kis utcácskával találkoztam, amelyekre tökéletesen illik az értelmező szótár meghatározása. Kicsi is, szűk is. Emiatt nincs átmenő gépkocsi forgalom, ami nagyban emeli e sikátorok élvezeti értékét.

Ezek a kis utcácskák olyanok, mintha valami nagy titkot rejtenének. Sejtelmesek. Hívogatóak. Még akkor is, ha a végén kiderül, hogy nem is rejtettek csak kis titkokat. De azt jó eséllyel. Egy-egy emléktáblát. Egy eldugott kiállítás, gyűjtemény bejáratát, vagy valami hasonlót.

Jellemzőjük, hogy különböző hangulatú városrészeket kötnek össze. Egy nyüzsgő, turistákkal teli városrészből, egy sikátortér-ugrással, néhány méter megtétele után, egy csendes, virágos utcácskákból álló részbe jutsz. Olyanba, ahol csak eltévedt turista és a hozzád hasonló városi barangoló fordul elő. Meg azok, akik ott laknak.

Ha meglátogatod a szentendrei templomokat, szánj időt a sikátorok felfedezésére is.

Ez a sikátor a főtérre vezet. Hogy honnan? Már elfelejtettem. :)

Ez nem is igazi sikátor. Ez egy kapubejáró, de az udvarról a másik oldalon is ki lehet menni.

Ez egy igazi sikátor. Hűvös, rideg, de pillanatokon belül átvisz egy másik utcára. Ennek a sikátornak titka is van. Majd fedezd fel!

Ott vannak az eltévedt turisták. Óvatosan lépdelnek, tanácstalanok. Még néhány méter és a Duna-korzó forgatagában találják magukat.

Fölfelé a Belgrád székesegyházhoz.

Sikátor a Duna völgyébe, némi graffiti díszítéssel. Ennek a sikátornak is van titka.

Szép, rendezett, látványos, színvonalas, lakható.

Itt megfigyeltek. Gyönyörűek az ablakrácsok. Igényes környezet.

Csend, nyugalom, zöld. El sem hinnéd, néhány tíz méterre bábeli hangzavarban, turisták százai csodálják a csodálni valót.

Kiértem egy közlekedésileg fontos útvonalra. Mögöttem van. Csak visszafordultam lefényképezni az utcácskát.

Egysávos utcácska. A Duna-korzótól indul felfelé. Hangulatos kerthelyiségek rejtője.

A Duna-korzó "átnézeti képe".



A bejegyzés trackback címe:

https://vagabundus.blog.hu/api/trackback/id/tr6414049388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása